Feljelentést tesznek a fenyvesi luxuskikötő ügyében

A balatonfenyvesi beruházás Natura 2000-es területen épül, ilyen területen csak kiemelt közügyből lehetne engedélyezni.

MTI
2015. 06. 26. 13:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keresztes László Lóránt, az LMP vízgazdálkodási és regionális fejlesztési szakszóvivője pénteken a földművelésügyi tárca előtt tartott sajtótájékoztatóján rámutatott: a balatoni viszonylatban páratlan méretű, a szükséges engedélyek birtokában létesülő kikötő és szálloda Natura 2000-es területen épül, holott ilyen területen csak kiemelt közügyből lehetne engedélyezni azt. Dokumentációja ugyanakkor nem tartalmazza a szükséges Natura 2000-es hatástanulmányt.

A tavat annak ellenére töltik fel kövekkel a mintegy 500 méteres mólók kiépítéséhez, hogy a Balaton értékeinek védelmét célzó jogszabály értelmében parti móló, hullámtörő és kikötő eredeti formában történő újjáépítésén kívül nem lehet új állandó építményt felépíteni a mederben, mivel itt a legsekélyebb a víz, nagy az iszaposodás veszélye.

A politikus szerint jobban kellene védeni a Balatont. Bírálta a kormány környezetpolitikáját, többek közt az önálló környezetvédelmi és vízügyi tárca megszüntetését, valamint azt, hogy a felügyelőségek már a kormányhivatalokba integráltan működnek, vagyis szerinte közvetlen politikai felügyelet alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.