Füstbombát vagy hangszórót a trafikosoknak?

Háromszor gyakrabban rabolják ki a trafikokat, mint más kisboltokat.

2015. 06. 08. 11:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromszor nagyobb eséllyel válik rablás áldozatává a trafikos, mintha más kiskereskedelmi üzletben dolgozna, legalábbis ez derül ki az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika adataiból – írja a Népszabadság. Idén májusig a Magyarországon működő 6300 trafikra 26 rablás jutott, míg hozzávetőleg 50 ezer, kisebb méretű bolt közül 625-ben volt rablótámadás.

Múlt kedden a parlament rendészeti bizottsági ülésén Pintér Sándor arról beszélt, hogy nem a trafikok kirakatát takaró, át nem látszó fóliával van baj, mivel szerinte a kisboltok zöménél is kitakarja valamilyen sötétítő az eladóteret. A belügyminiszter szerint a trafik biztonsági szempontból a pénzváltókra hasonlít, így a dohányboltok eladóterére szerelt golyóálló üveggel lehetne a jövőben elejét venni a támadásoknak. A golyóálló üveg beszerelése trafikonként több millió forintba kerülhet, a Népszabadság szerint gyakorlatilag kizárható, hogy a csőd szélén tántorgó trafikok ki tudnának termelni egy ilyen beruházást.

A lap által megkérdezett biztonságtechnikai szakértő szerint az elsötétítés növeli az esélyét, hogy a trafikos rablás áldozatává válik. Csikós Gellért szerint érdemes lenne vizsgálni, hogyan változott a rablások száma és hogy pontosan milyen elkövetési módok jellemzik a trafikrablásokat. A szakértő szerint a sok esetben rossz minőségű kamera nem rettenti el a rablókat, de úgy véli, a távfelügyelet megoldás lehetne. Ez azt jelenti, hogy a rablót egy megfigyelőközpontból, az üzletben elhelyezett hangszórót használva felszólítják, hogy hagyja el a helyiséget. Csikós szerint a külföldön bevett módszer, a füstbomba is jó megoldás lehet. Bár a kaposvári tragédia után a kormányoldalon is felmerült, hogy felül kell vizsgálni a trafiktörvény vonatkozó előírásait, de egyelőre a kormány nem tett semmit az ügyben – írja a lap. Lázár János korábban úgy fogalmazott, hogy ha mutatnak neki konkrét adatot a fólia és a rablás valószínűsége között, akkor módosítanak a jogszabályon.

Mint ismert, korábban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) jelezte: a kormányzat kész kezdeményezni a trafiktörvény módosítását, ha bebizonyosodik, hogy a kaposvári bűncselekménynél okozati összefüggés állt fenn a lefóliázott kirakat és az elkövetés között. Rogán Antal akkor elmondta: a Fidesz-frakció minden lépést támogat, amely az eladók biztonságát növeli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.