Hatalmas károkat okozott a jégeső a szatmári településeken

Az előzetes felmérések szerint több mint 5,6 milliárd forintos kárt okozott az egy héttel ezelőtti jégverés huszonkét szatmári, erdőháti és tiszaháti településen – mondta Tilki Attila fideszes térségi országgyűlési képviselő a megyei önkormányzat vezetőivel közösen tartott hétfői sajtótájékoztatón Nyíregyházán.

2015. 06. 01. 18:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypárti politikus tájékoztatása szerint a külterületi gyümölcsösökben, szántóföldi növénykultúrákban és takarmánynövényekben 5 milliárd, a belterületen lévő gyümölcsösökben és veteményekben 636 millió forint a kár.

Az érintett polgármesterekkel korábban tartott egyeztetésen megállapodás született arról, hogy a kárfelmérést követően javaslatot dolgoznak ki a segítségnyújtás lehetőségeivel kapcsolatban a kormány számára – közölte Tilki Attila. Az egyik javaslat szerint azt szeretnék elérni, hogy a kabinet nyilvánítsa katasztrófa sújtotta területnek az érintett településeket, bár a jogszabály ehhez egyik feltételként az épületekben ért kárt is megszabja – mondta a képviselő, hozzátéve, a javaslat befogadásához valószínűleg módosítani kell ezt a jogszabályt. Egy másik javaslat szerint mivel a belterületi károkra nem vonatkozik a biztosítás, egy külön támogatási alapot kellene létrehozni a gazdálkodók megsegítésére.

Tilki Attila elmondta: a múlt hét keddi parlamenti ülésen személyesen jelezte Orbán Viktor miniszterelnöknek a „komplex problémát”. Közlése szerint nemcsak a gazdálkodó veszítette el a jövedelmét, hanem a nála idénymunkában dolgozó munkavállalók is. Ez komoly szociális problémát generálhat, mivel egy almáskerti gazdálkodó például egy évben nyolcmillió forint bért fizet ki a bejelentett dolgozóinak – jelezte.

A fideszes képviselő tájékoztatása szerint a Felső-Tisza Vidéki Többcélú Kistérségi Társulás számláján adománygyűjtés indult, emellett a Start mezőgazdasági programban részt vevő települések – a tönkrement palánták pótlására – több ezer palántát juttatnak el a kárt szenvedett községeknek. Megjegyezte, eddig 787 ezer forint pénzbeli támogatás érkezett a számlára.

A segítségnyújtásban a megyei önkormányzat is igyekszik jó példát mutatni, ezért 200 ezer forint támogatást utalt át a tárulás bankszámlájára – mondta Seszták Oszkár (Fidesz–KDNP), a helyhatóság elnöke.

Baracsi Endre alelnök (Fidesz–KDNP) a térségi települések összefogását hangsúlyozta, megemlítve, mindenki a saját lehetőségeihez mérten segíti a bajba jutott községeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.