Hende: Javítható a kecskeméti Gripen

Így csak a Csehországban balesetet szenvedett, teljes mértékben javíthatatlan gép pótlásáról kell gondoskodni.

MTI
2015. 06. 30. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar légierő egyik Gripen vadászgépe május 19-én Csehországban túlfutott a leszállópályáján és összetört, egy másik Gripen pedig június 10-én Kecskeméten az orrfutó hibája miatt a hasán szállt le. A pilóták mindkét esetben katapultáltak.

Hende Csaba az M1 hírcsatornának hétfőn elmondta: a Gripen-balesetek ügyében vizsgálóbizottságot hoztak létre. A testületnek július 31-ig kell jelentést tennie a balesetek lehetséges kiváltó okairól. A honvédség légierejének rendszerszintű hátterével többször foglalkoztunk a Magyar Nemzet hasábjain.

A honvédelmi miniszter kedden a véderő, katonai és légügyi attasék idei éves értekezletén elmondta: az elmúlt időszakban meghatározott megerősítő intézkedések nyomán jövő nyárra egy agilisabb és erősebb NATO tagja lesz Magyarország. Hende az értekezlet szünetében újságíróknak nyilatkozva kiemelte: a Magyar Honvédség Gripenjeivel az elmúlt öt évben az említett eseteket megelőzően egyszer sem szenvedtek balesetet. A miniszter azt várja, hogy a vizsgálóbizottság minden körülményt feltárjon, hogy a jövőben ne történhessenek újabb balesetek.

A Magyar Honvédség Gripenjeinek szeptembertől az év végéig kell biztosítaniuk a balti légtér védelmét. Hende Csaba kérdésre válaszolva azt mondta: a feladat ellátásához a rendelkezésre álló gépek száma elegendő. Ugyanakkor a miniszter megjegyezte: a Baltikum légtérvédelmi feladatainak befejezése után ismét feladatuk lesz a Gripeneknek. Január elsejétől június végéig ugyanis a visegrádi 4-ek (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) által létrehozott harccsoport biztosítja az Európai Unió védelmi készültségét. Mindezek miatt különböző megoldásokat keresnek, hogy a magyar pilóták számára többletkiképzési időt biztosítsanak – mondta Hende Csaba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.