Illatos út: már van gyanúsított

Hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt nyomoz a IX. kerületi rendőrség.

Horváth Csaba László
2015. 06. 03. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár csak április végén rendelte el a rendőrség a nyomozást a Budapesti Vegyiművek gyártelepén tárolt veszélyes hulladék miatt, már van gyanúsítottja az ügynek – értesült a Magyar Nemzet. A IX. kerületi rendőrkapitányság hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást Baranyi Krisztina kerületi önkormányzati képviselő feljelentése alapján. Az Együtt ferencvárosi képviselője azért fordult a hatóságokhoz, mert kiderült, annak ellenére szivárog a veszélyes hulladék a talajba és a levegőbe, hogy a budapesti üzem működése hét éve leállt.

A rendőrség nem árulta el, kit gyanúsítanak. Kerestük az ügyben a felszámolót, ám Varjú Attila tagadta, hogy őt hallgatták volna ki.

Mint arról korábban beszámoltunk, több mint 450-féle vegyi anyagot tároltak az Illatos úti telephelyen a lapunk birtokába került dokumentumok szerint. Az anyagok közt több veszélyes hulladék is volt, egyebek mellett különböző iszapok, oldószerek, laboratóriumi vegyszerek és növényvédő szerek. Kiderült, hogy a veszélyes anyagok jelenléte a talajban megközelíti az egészségügyi határértéket.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter április végén jelentette be, hogy azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén, ahol mintegy 2800 tonna hulladékot helyeztek el illegálisan. Ezután megkezdték a közvetlen környezeti veszélyt jelentő több mint ezer hordó elszállítását, amelyeket a dorogi szemétégetőben ártalmatlanítanak.

Hétfőn Tarnai Richárd kormánymegbízott a helyszínen bejelentette: csaknem 110 tonna veszélyes anyagot vittek el, így a területrendezés első fázisa lezárult. Közölte azt is, hogy a még megmaradt szemét elszállítására május 25-én gyorsított közbeszerzési eljárást hirdettek meg, amelynek akár már pár nap múlva, de legkésőbb egy-két héten belül eredménye lehet. Hozzátette: a cél, hogy év végére az összes itt tárolt szemetet elszállítsák.

A Párbeszéd Magyarországért szerint ugyanakkor nincs még ok az ünneplésre: a földfelszínen lévő méreg egyharmadának elszállításával nem oldódott meg az Illatos úti vészhelyzet, az legfeljebb tűzoltás. Az ellenzéki párt azt is közölte, hogy a kormánynak az indokolatlan önfényezés helyett teljes kármentesítésre, országosan pedig a környezeti károk felszámolását lehetővé tevő pénzügyi források biztosítására és a környezetbiztonság garantálására kellene törekednie. Elmaradt az Illatos úti vegyszerbotrány kivizsgálása és az államigazgatási hanyagság felelőseinek számonkérése is. Rámutattak: előzőleg hónapokon át azt állították, nincs vészhelyzet, és a kormányzatnak nincs semmilyen sürgős teendője az ügyben.

Végül csak a sajtó, a lakosság és az ellenzék kitartó nyomására kezdtek hozzá a hordók elszállításához. A felszínen lévő szennyezés egyharmadának eltakarítása azonban nem elég, a mérgek nagyobb része ott maradt, és a szennyezett talajt és talajvizet is meg kellene tisztítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.