Kártérítés nélkül marad Reményik?

A Kúria ítélete szerint nem jár több száz millió forint Kóka János egykori bizalmasának.

Horváth Csaba László
2015. 06. 18. 5:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárult tegnap a NIF és egykori vezérigazgatója, Reményik Kálmán közt maratonira nyúlt bírósági eljárás: öt év után a Kúrián ért véget a munkaügyi per. Az ítélet értelmében az állami cég jogszerűen szüntette meg azonnali hatállyal Reményik Kálmán munkaviszonyát 2010-ben, így a volt cégvezetőnek nem jár a több száz millió forintos kártérítés.

2006-ban Kóka János nevezte ki a Nemzeti Autópálya Rt., (a későbbi NIF) élére Reményik Kálmánt. Az állami cég 2010-ben rendkívüli felmondással küldte el a korábbi gazdasági miniszter bizalmasát, egy szükségtelennek ítélt számítógépes szoftver megvásárlása miatt, amelyet 20 millió forintért szereztek be egy offshore cégtől. Reményik Kálmán – aki a Gyurcsány Ferenchez köthető Perfekt Zrt. igazgatósági tagja is volt az első Orbán-kormány idején – azért fordult bírósághoz, mert szerinte jogtalan volt az elbocsátása. Érvelésében ugyanis nem az állami cég tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Fejlesztési Bank vezetője mondott fel neki, hanem a posztjára kinevezett új vezérigazgató, Orosz Ferenc.

Az első és másodfokon eljáró bíróságok az elküldött vezetőnek adtak igazat, s elmaradt bére – havi 6,2 millió forint – mellett kártérítést, végkielégítést is megítéltek neki, vagyis több száz millió forint üthette volna a markát. A végső szót azonban a Kúria mondta ki tegnap: a határozat alapján nemcsak hogy nem jár pénz a volt cégvezetőnek, hanem még ő fizethet. Reményik Kálmán több mint ötmillió forintot kell hogy kifizessen a NIF-nek, további hétmillió forint eljárási, fellebbezési és felülvizsgálati illetéket pedig az államnak. Az ítélet kihirdetése után a NIF Zrt. lezártnak tekinti az ügyet.

Reményik Kálmán lapunk kérdésére elmondta, tudomásul veszik a Kúria ítéletét, ám nem ért vele egyet, ezért a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.