Kollégák kritizálják a jászberényi vezetőt

Szerencsétlennek tartja Jászberény fideszes polgármesterének lakáshoz juttatását két önkormányzati szövetség vezetője.

2015. 06. 08. 5:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A polgármester is ember, neki is lehetnek magánéleti problémái, mégsem szerencsés, ha az önkormányzati vezető nyeri el a saját maga által kiírt bérlakáspályázatot – vélekedett Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke Szabó Tamásnak (Fidesz–KDNP), Jászberény első emberének a lakásbotrányáról. Gödöllő független polgármestere szerint etikusabb lett volna, ha kollégája albérletbe megy. – Ha a polgármesternek, aki ráadásul orvos is, veszélybe került a lakhatása, akár kérelmezhette volna szolgálati lakáshoz juttatását is, de kizárólag a nyilvánosság előtt – mondta Gémesi György.

– Egy polgármester ne béreljen lakást saját önkormányzatától! – szögezte le Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Tab fideszes első embere szerint miután kiderült, hogy a pályázaton egy többgyermekes család is indult, a jászberényi politikus egyet tehetett volna: visszalép a javukra. – Az ország és az egész önkormányzati szektor megítélésén jelentősen rontanak az ilyen esetek – hangsúlyozta Schmidt Jenő.

Ismert, a Népszabadság múlt pénteken számolt be arról, hogy Jászberény egyik fideszes önkormányzati képviselője a lakásügy miatt levélben bírálta Szabó Tamást. Kabinetje hiába magyarázta közleményében, hogy „törvényes és szabályszerű” volt az eljárás, ha az illetékes bizottság adott alapot a gyanúra, amikor zárt ülésen döntött a polgármester javára.

Szabó Tamást az ügyben az MSZP lemondásra, míg a DK a saját magával kötött szerződés felbontására szólította fel. A PM szombaton jelezte: javasolják, hogy a jövőben csak rászorultsági elven lehessen bérlakásokat kiadni.

Lapunk megkérdezte Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármestert, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnökét; Szita Károlyt, Kaposvár fideszes vezetőjét, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökét; valamint Sütő Lászlót, Marcali MSZP-s polgármesterét, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének (amelynek Jászberény is tagja) alelnökét is. Az ügyről egyikőjük sem akart nyilatkozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.