Kósa: A szomszédban csak Ukrajnában van háború

Még a nyári szünet előtt dönthet a Ház az illegális bevándorlókkal szembeni szigorúbb fellépésről.

MTI
2015. 06. 09. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar hatóságok csak azoktól az illegális határátlépőktől fogadnának menekültkérelmet, akik nem biztonságos harmadik országból próbálnak meg átkelni a magyar határon – magyarázta a kormánypárti politikus, hozzátéve, hogy ez a lehetőség adva van az Európai Unió irányelveiben.

A Magyar Nemzetnek erről Simon Ernő, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának magyarországi szóvivője azt mondta: a migránsok védelme érdekében mind az ENSZ, mind pedig az Európai Unió szigorú feltételeket támaszt a biztonságos harmadik országokkal szemben, tehát nem lehet ebbe a kategóriába sorolni akármelyik államot pusztán azért, mert ott nem folyik háború.

Kósa Lajos kérdésre közölte: Ukrajna kivételével Magyarországnak csak olyan szomszédos országai vannak, ahol nem fenyegetik senkinek az életét. Az ukrán mellett a másik nem európai uniós határszakaszról, a szerb–magyarról szólva a Fidesz alelnöke azt mondta: a magyar rendőrség képes úgy őrizni a szerb–magyar határt, hogy – ha lehetősége van rá – visszafordítsa az illegális határsértőket. A déli határral kapcsolatban tervezett intézkedést Kósa Lajos úgy összegezte: „jogi eszközökkel le kell zárni a határt” de „ez nem vasfüggöny építését jelenti”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.