Kósa Lajos még az ultrákkal is leül tárgyalni

Szerinte új, nézőbarát szabályozási környezetet kell teremteni a sportrendezvényeknél.

2015. 06. 04. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fideszes honatya az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén hozzátette: a jogszabály-módosítási javaslatcsomag másik célja, hogy ezzel párhuzamosan a biztonság ne csökkenjen a sportpályákon.

A bizottság – amelynek elnöki tisztét Kósa Lajos tölti be – a módosítások parlamenti beterjesztése előtt széles körű egyeztetésbe kezdett, ennek keretében csütörtökön először az NB I-es labdarúgóklubok, a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Belügyminisztérium és a rendőrség képviselőit hallgatta meg a kérdéskörben. A politikus hozzátette: a következő lépésben az élvonalbeli csapatok drukkereinek véleményét is kikérik, beleértve azokat a szervezett szurkolói csoportokat is, amelyek az elmúlt idényben a szurkolói kártya bevezetése elleni tiltakozásul távol maradtak a mérkőzések látogatásától.

Kósa Lajos az ülésen vitára bocsátotta a sportrendezvények biztonságáról szóló jogszabályok módosítására vonatkozó, az NB I-es klubok által közösen kidolgozott írásos javaslatokat. A testület elnöke mindenképpen szükségesnek tartja a sportrendezvények biztonságáról szóló 2004-es kormányrendelet hatályának szűkítését. A klubok ugyanis azt kezdeményezik, hogy az ne terjedjen ki az edző-, a felkészülési, valamint a versenyrendszeren kívüli mérkőzésekre. Kósa Lajos szerint meg kell szüntetni a szurkolók szervezett utaztatását az idegenbeli találkozókra, amely szerinte egy „kifejezetten nézőriasztó intézmény”. A fideszes képviselő a szurkolók erőszakos cselekedeteivel szemben nagyon rövid idő alatt, nagyon drasztikus fellépést látna helyesnek, mert úgy ítéli meg, hogy a jogalkotó – a parlament – szándéka a valóságban sokszor nem valósul meg a jogalkalmazó – a rendőrség – részéről.

Az ülésen szóba került a szurkolói kártya is, amelyet a jobbikos Mirkóczki Ádám, valamint az MSZP-s Varga László is feleslegesnek tart. Előbbi arra hívta fel a figyelmet, hogy a varsói Legiánál éppen most szüntették meg a kártyát.

Kubatov Gábor országgyűlési képviselő, a Ferencváros elnöke ezzel nem értett egyet, s arra emlékeztetett, hogy a szurkolói kártya bevezetésére a szurkolói erőszak visszaszorítása miatt volt szükség.

Kósa Lajos nem törölné el a kártyát, viszont szerinte ennek kapcsán az MLSZ olyan adatnyilvántartást vezet, mintha hatóság lenne, pedig valójában csak egy társadalmi szervezet, ezért ez ügyben kikérné az adatvédelmi ombudsman álláspontját is. Szerinte a sportrendezvények rendezésével és biztonságával kapcsolatos költségek elosztását is újra kell gondolni.

A honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén részt vett Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Pap Károly országos rendőrfőkapitány is. Mindketten jelezték, hogy nyitottak a jogszabályi környezet módosítására, mert utóbbi szerint az „megérett a finomhangolásra”.

Az egyeztetés következő fázisában a szurkolókat hallgatja meg a bizottság, majd szakértők bevonásával kidolgozzák az érintett jogszabályok módosítására vonatkozó indítványt. Kósa Lajos úgy látja, a javaslatcsomag parlamenti vitája szeptemberre várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.