Lehet pályázni a hajléktalanellátás támogatására

Több mint 372 millió forint áll rendelkezésre az idén.

MTI
2015. 06. 26. 10:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czibere Károly elmondta: a pályázat célja, hogy segítse a hajléktalanokat ellátó intézmények és szervezetek finanszírozását, elsősorban télen, hogy senki ne kényszerüljön közterületen élni, aludni. Éves szinten átlagosan 9500 hely áll rendelkezésre a hajléktalanszállókon az országban, ezt az idén télen – ahogy tavaly is – 1500-zal bővítik majd – jelezte az államtitkár. Hozzátette: az országban 83 utcai szolgálat is működik, amelyek az „elsődleges védelmi vonalat” képezik, illetve 7500 nappali melegedő is rendelkezésre áll.

A pályázaton elnyert pénzből beszerezhetők majd az ellátáshoz szükséges eszközök, és megerősítik a diszpécserközpontok szerepét is – mondta Czibere Károly. Utóbbiakkal kapcsolatban úgy fogalmazott, a diszpécserszolgálatok jelentik a hajléktalanellátás „tengelyét”, hiszen hozzájuk futnak be a jelzések, ők végzik a kapacitásfelmérést és szervezik a szolgáltatásokat.

Az újdonságok közül kiemelte az úgynevezett befogadó szálláshelyek kialakítását, amelyek a legrosszabb fizikális-mentális állapotban élő, mintegy 100-150 hajléktalan diagnózisalapú ellátását biztosítják majd, tehát nemcsak a lakhatási problémát orvosolják, hanem speciális egészségügyi és pszichiátriai kezelést is nyújtanak ezeken a szállásokon.

A további fejlesztések közül hangsúlyozta azon programok szerepét, amelyek segíthetnek a hajléktalanoknak a továbblépésben, vagyis növelik a lakhatási és foglalkoztatási esélyeiket.

Czibere Károly beszélt arról a nemrég elfogadott költségvetési módosításról is, amely megszüntette egyes szolgáltatások esetében a támogatások párhuzamos igénybevételének tilalmát. Eddig nem lehetett például párhuzamosan igénybe venni az éjszakai és az átmeneti szálláshelyeket. A változtatáshoz többletfinanszírozásra van szükség, amelyet ez év január elsejéig visszamenőleg is biztosítanak – fűzte hozzá az államtitkár.

A pályázatok elbírálása augusztus végén vagy szeptember elején várható, októberben pedig már hozzá is juthatnak a támogatáshoz a szervezetek. Az idén a kormány összesen 8,5-9 milliárd forintot szán a hajléktalanellátásra – mondta Czibere Károly.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a rezsicsökkentés és a devizahitelesek mentésére hozott intézkedések pontosan azokat a tényezőket csökkentették, amelyek a lakhatás elvesztéséhez vezethetnek, tehát ezek a kormányzati programok a hajléktalanná válás megelőzését is szolgálják.

Lőrincz Norbert, a Hajléktalanokért Közalapítvány elnöke elmondta: az idei pályázaton több mint 372 millió forint áll rendelkezésre, amelyből 45 millió jut a diszpécserszolgálatoknak, 141 millió a vidéki szervezeteknek, 186 millió a fővárosi intézményeknek, ezen felül 4400 adag étel kiosztását tudják biztosítani és 5500 embernek jut – a normál ellátáson felüli – kiegészítő egészségügyi ellátás, 14 megyében pedig krízisautót is működtetnek, amely – a diszpécserekhez beérkezett hívást követően – 30 percen belül a helyszínre tud érni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.