Maradványok miatt habos a Balaton

Nem szennyezés okozza a habos, olajos, enyhén bűzös uszadékfoltokat.

2015. 06. 04. 18:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár napja észlelhetők a Balaton vizének felszínén, elsősorban hajókikötők, strandok és természetes öblök területén, valamint a tó egyes áramlásainak centrumában a furcsa, habos, olajos, enyhén bűzös uszadékfoltok, amelyek nem humán eredetűek. Természetes, szezonális jelenségről van szó.

A hab a hirtelen beköszöntő nyári vízhőmérséklet-emelkedés hatására az üledékből tömegesen kirajzó árvaszúnyogok visszamaradt lárva- és bábbőreinek hullámzás által összeterelt ragadós maradványa. Az anyag egészségre ártalmatlan, és 24-48 órán belül nyomtalanul elbomlik. A jelenség természetes, és a nyári időszakban 4-5 hetente ismétlődik az árvaszúnyog-generációk szinkronizált kifejlődésének ütemében – közölte a Balatoni Limnológiai Intézet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.