Mindszenty-emlékérmet kapott Mádl Dalma

A díjat Lezsák Sándor adta át a Lakiteleki Népfőiskolán.

MTI
2015. 06. 12. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mádl Dalmát, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegyét és Punk M. Gemmát, a Regina Mundi Ciszterci Nővérek Apátság apátnőjét Mindszenty-emlékéremmel tüntették ki pénteken a Lakiteleki Népfőiskolán. Az elismeréseket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke adta át, aki hangsúlyozta, hogy egy világi és egy egyházi személyiség kapja a kitüntetést, aki tevékenységét Mindszenty hercegprímás szellemében végzi.

Mádl Dalma laudációját Lezsák Sándor tartotta, kiemelte: a volt köztársasági elnök özvegye mindig kereste a lehetőséget, hogy „segítsen, hogy erősítse katolikus hitünket”. „A megmaradt kevésből újra kell építeni a hazát”, idézte Mindszenty József szavait, hozzátéve: a kitüntetett is sokat tett azért, hogy ez a haza ismét épüljön. Mádl Dalmát a nemzet nagyasszonyának nevezte, aki, akárcsak Mindszenty József, azt is vallja, hogy az utódoknak „elsősorban a családban kell mintaképre lelniük”.

Punk M. Gemma laudációját Horváth Béla egykori országgyűlési képviselő, a Mindszenty Társaság tagja tartotta. Hangsúlyozta: a Zircen született apátnő Mindszenty József kortársaként a hercegprímás útmutatása alapján a diktatúra évei alatt is megtartotta hitét, és társaival a rendszerváltás után ismét felvirágoztatta a Regina Mundi Ciszterci Nővérek Apátságot.

Horváth Béla felidézte: az apátságot 1945-ben alapították, de rövid működése után a kommunista diktatúra betiltotta. Ma már az érdi Regina Mundi Ciszteri Nővérek Apátság nemzetközi központ – fűzte hozzá.

Az ünnepség előtt Beer Miklós megyéspüspök celebrált szentmisét az Áldás, népesség a Kárpát-medencében című háromnapos konferencia résztvevőinek.

A konferencia vezetője, Ékes Ilona, az Európai Regionális Szervezet elnöke elmondta, hogy a családtervezés, a várandósság, a szülés és a szoptatás lesz a témája a rendezvénynek, amelyen a családok gyermekeikkel együtt vesznek részt. Hangsúlyozta: a jövő a családokon áll vagy bukik, „ha lesznek gyermekeink, akkor a magyar nemzet megmarad”.

A rendezvényre a Kárpát-medence határon belüli és határon túli területeiről is érkeztek résztvevők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.