Miskolc elkészül buszügyileg

Jönnek az újabb gázüzemű járművek.

MTI
2015. 06. 19. 11:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kriza Ákos (Fidesz–KDNP) közölte, hogy az autóbuszprojekt 9,2 milliárd forintba kerül, amelyből 1,8 milliárd forint az állami támogatás, a fennmaradó részt kedvező lízingkonstrukcióval oldják meg.

A cng-üzemű, azaz sűrített földgázzal hajtott buszok beszerzésével alacsony padlós, kényelmes, klimatizált járművek állnak majd a miskolciak rendelkezésére, amelyek megfelelnek az Euro VI szabvány környezetvédelmi követelményeinek is – fejtette ki a városvezető.

A földgázüzemű autóbuszok megérkezésével a közösségi közlekedés infrastruktúrájának teljes megújítása lezárul Miskolcon, és a már megújított villamosállomány után az autóbuszpark is megújul. A flotta átlagéletkora négy - négy és fél év lesz, ami Magyarországon a legfiatalabb és legmodernebb buszparkot jelenti – tette hozzá. „E fejlesztése is a zöld város kialakítása felé törekszik” – hangoztatta a polgármester.

Hoyos György, az MAN Magyarország Kft. buszértékesítési üzletágának vezetője ismertette, hogy a cng-technológiának köszönhetően csökken a közösségi közlekedés miatti szén-dioxid-kibocsátás, a dízeljárművek kipufogófüstjében lévő ártalmas apró részecskék légkörbe kerülése pedig gyakorlatilag megszűnik.

A miskolci cng-s buszflotta 40 szóló és 35 csuklós járműből áll majd, utóbbi 2015-ben Az Év Busza kategóriagyőztese lett. A szóló buszon 30 ülő- és 75 állóhely áll rendelkezésre, a csuklós 42 ülő és 118 álló utast képes szállítani – részletezte.

Az új MAN-eknek köszönhetően az MVK buszflotta-üzemeltetési költsége 30 százalékkal is csökkenhet – jegyezte meg.

A MTI kérdésére az MVK Zrt. közölte, hogy Miskolcon naponta csúcsidőben 120-130 busz közlekedik. A teljes buszpark 158 járműből áll, és van két veterán autóbuszuk is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.