MNB: A vezetők is bűnösök

Nem gyanúsított a Buda-Cash alapítója, volt tulajdonosa és igazgatósági elnöke.

Horváth Csaba László
2015. 06. 12. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez azért is figyelemre méltó, mert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a cégvezetők tudtával – akár irányításával – valósult meg a Buda-Cash brókercég feltehetően másfél évtizedre visszanyúló csalássorozata. Az MTI számolt be arról a hétfői konferenciáról, amelyen Végh Richárd, a jegybank tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatója a Buda-Cashről szólva a cégvezetői felelősségről beszélt. A felügyelet vizsgálata szerint a brókercég esetében hozzávetőleg százmilliárd forint lehet a kár, és a visszaélések már másfél évtizede elkezdődhettek.

Végh Richárd azt mondta, a szabálytalanságokra a DRB Banknál egy februárban kezdett vizsgálat során bukkantak. Kiemelte: a gyanú szerint a csalás leplezésére nem létező ügyfeleket talált ki a Buda-Cash, a tényleges ügyfelek számláiról pedig százmilliárd forintnyi értékpapír hiányzik. A jegybanki vezető arra is kitért, hogy a társaságnál meghamisították a nyilvántartást, és a felügyelet, valamint a könyvvizsgálók felé is a valóságtól eltérő adatokat jelentettek éveken át. Az MNB az eset miatt büntetőfeljelentést tett. Ugyanakkor a jegybank szempontjait figyelembe véve érthetetlen, hogy Pintér Zoltánt nem gyanúsították meg a brókerbotrányban. Az üzletember 1995-ben alapította a Buda-Casht, és tavalyig ő volt a meghatározó tulajdonosa. Mellesleg tavaly 18,5 milliárd forinttal az előkelő 33. helyet foglalta el a száz leggazdagabb magyar listáján, vagyona a Portfolio.hu szerint 2013–14-ben egymilliárd forinttal gyarapodott.

Megtudtuk azt is: a brókercég ügyében csökkent a gyanúsítottak száma. Eredetileg tíz embert állított elő a rendőrség; közülük egyet tanúként, kilencet gyanúsítottként hallgattak ki, ám egyikükkel szemben a Fővárosi Főügyészség megszüntette az eljárást. Információink szerint Pál Gyula, a Buda-Cash igazgatósági tagja kerülhetett le a gyanúsítottak listájáról, aki érdeklődésünkre nem nyilatkozott.

A Buda-Cash kijelölt felszámolója május végén megkezdte az értékpapírok kiadását. A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. közleménye szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda valamennyi értékpapírszámla zár alá vételét feloldotta, ezért indíthatták meg az értékpapírok kiadását.

Egyébként a Buda-Cash ügyfeleinek kártalanítása nem zajlik túl gördülékenyen, s a kapcsolatfelvétel is nehezen megy a felszámolócéggel. A kötvényesek egy csoportját képviselő cég vezetője szerint előzetes bejelentkezés ellenére sem fogadta őket a társaság. Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője lapunknak azt mondta, cége körülbelül 80 károsultat képvisel, s szerdán hiába próbáltak tárgyalni a PSFN munkatársaival, azt közölték velük, csak postai vagy elektronikus levélben egyeztetnek. Szabó Bálint azt is közölte, levélben ugyan már fordultak a céghez, de semmilyen visszajelzést nem kaptak. Erre az ügyvezető szerint a cég székhelyén azt a választ kapták: ügyfelek számát figyelembe véve nem kizárt, hogy hónapok telhetnek el, mire mindenkit értesítenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.