Módosítanák a közmédiát érintő közbeszerzési szabályokat

Két területen is kivenné a közbeszerzési törvény hatálya alól az MTVA-t a parlament költségvetési bizottsága.

MTI
2015. 06. 30. 20:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első kivétel az MTVA által beszerzett, illetve az alaptól rendelt audiovizuális vagy rádiós műsorszámok előállítására, illetve az alaptól rendelt ilyen szolgáltatásokra és műsoridőre vonatkozik.

A második kivétel az MTVA – továbbá a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. – által, a médiatartalmak előállításához szükséges eszközökre és szolgáltatásokra terjed ki.

Burány Sándor (MSZP), a bizottság elnöke kiemelte, hogy a két bizottsági módosító indítványt a Fidesz-frakció szorgalmazta.

Az előterjesztőt képviselő Kéri Zoltán, a Miniszterelnökség közbeszerzési szabályozási főosztályának főosztályvezető-helyettese – tárcája nevében – nem támogatta a módosításokat. Hangsúlyozta azonban, hogy ez „első körös vélemény”. Az álláspontja az volt, hogy a tárca nem látja indokoltnak a kivételeket.

A bizottság kormánypárti tagjai 10 igen szavazatával, míg az ellenzéki tagok 4 nem szavazatával a módosítások az Országgyűlés plénuma elé kerülnek.

A költségvetési bizottság lefolytatta az idei költségvetési törvényt módosító javaslat részletes vitáját is. Miután ehhez nem érkezett módosító javaslat, a bizottság rövid úton – két ellenzéki tartózkodással – lezárta a vitát. A törvényjavaslat az idén november-decemberben alkalmazandó közbeszerzési értékhatárokat tartalmazza. A magyar jogrendszerben ezek az értékhatárok mindig az aktuális költségvetési törvényben szerepelnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.