Nem lesz népszavazás az Együtt kérdéseiről

A nemzeti konzultáció kérdéseit nyújtotta be Pápa Levente.

MTI
2015. 06. 24. 20:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pápa Levente június 2-án nyújtotta be a nemzeti konzultáció 6–12. kérdéseit országos népszavazási kérdésként hitelesítésre az NVB-hez.

A vitában Patyi András, az NVB elnöke hangsúlyozta: az aláírásgyűjtő ívek hitelesítésekor nem arról döntenek, egy kérdés fontos-e, egyetértenek-e vele, alkalmasak-e nemzeti konzultációra, hanem arról, hogy a benyújtott kérdések alkalmasak-e országos népszavazás indítására és lefolytatására.

Patyi András utalt arra is, a kérdések nem a szervező saját kérdései, azokat a kormány a nemzeti konzultáció keretében fogalmazta meg és tette fel, vagyis egy véleménygyűjtő kérdőív kérdéseit tette fel a szervező népszavazási kérdésként, ez pedig a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik.

Az országos népszavazás nem közvélemény-kutatás, hanem az a célja, a kivételes hatalomgyakorlás eszközével a népszuverenitás birtokosa, vagyis a választópolgárok közössége valamely döntést meghozzon, amely az Országgyűlésre mint jogalkotó szervre kötelező – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: „a kérdések alapvetően a kormány álláspontjának támogatására vagy nem támogatására lettek megfogalmazva”, és nem az Országgyűlés hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányulnak, márpedig a jogszabályi előírások alapján és az Alkotmánybíróság következetes gyakorlata szerint a népszavazás tárgyának az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésnek kell lennie.

Az NVB elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a kérdések nem egyértelműek. A jogszabály szerint a népszavazási kérdéseket úgy kell megfogalmazni, hogy azokból a jogalkotó számára egyértelműen és közvetlenül következzék, milyen jogszabályt kell alkotnia, itt azonban nem tudható, hogy eredményes népszavazások esetén milyen konkrét jogszabályokat kellene megalkotnia az Országgyűlésnek. A kérdésnek a választópolgárok számára is egyértelműnek kellene lennie, hogy tudják, szavazatukkal milyen konkrét jogszabály megalkotását támogatják, de a feltett kérdések ennek a feltételnek sem felelnek meg. A népszavazás nem játék – hangsúlyozta az NVB elnöke.

Fábián Adrián, a testület választott tagja a vitában utalt rá, a bevándorlás, menekültügy kérdései nemzetközi szerződésekbe is ütköznek, amelyekben nem lehet népszavazást tartani. Az NVB ezek alapján mint a hét kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését megtagadta.

Az ülés után Pápa Levente az NVB épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, elégedettek a döntéssel.
Az állami berendezkedés független szerve mondta ki, hogy a nemzeti konzultáció kérdései nem alkalmasak arra, hogy a kormány a törvények legitimációjára használja fel – mondta. Hozzátette: az NVB azt is kimondta, a bevándorlással kapcsolatos nemzetközi szerződések is korlátozzák a kormányt a kérdésben.

„Győztünk, az NVB kimondta, hogy a nemzeti konzultáció nemzeti inzultáció” – összegezte a politikus. Elmondta azt is, bár 15 napjuk lenne jogorvoslat benyújtására a Kúriához, nem fognak élni ezzel a lehetőséggel, mert a céljukat elérték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.