Nem tudni, mitől hízik a kassza

Jelentős többletbevételt vár az állam jövőre az e-matricákból.

Bodacz Balázs
2015. 06. 02. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem sokat tudni arról, hogy a kabinet konkrétan milyen intézkedések vagy körülmények változása révén számít jelentős többletbevételre az útdíjak terén jövőre. A 2016-os büdzsé tervezete szerint az idénre várt nettó 34,5 milliárd forint után 47 milliárd forintos autópályamatrica-bevétellel lehet számolni, míg a tehergépjárművek után fizetendő e-matricából 140,5 milliárd forint folyhat be. Utóbbi tétel 9 milliárddal alacsonyabb az idei várakozásoknál. A költségvetés jövőre kétmilliárddal, 18,3 milliárd forintra növelné a működésre, ellenőrzésre szánt összeget. Az előirányzatból tehát mindössze annyi látszik, hogy a személygépkocsik, motorkerékpárok és buszok után beszedendő összeg növekedhet, míg a kedvező gazdasági kilátások ellenére szerényebb bevétel származhat az áruszállítási szegmensből.

A büdzsé tervezete csak a fő célszámokat tartalmazza, a forrást nem nevesíti, így egyelőre csak találgatni lehet, hogy miből remélhető pluszbevétel. A legkézenfekvőbb megoldásnak az áremelés tűnik; ha a kabinet csak ezzel számol, az átlagosan 30 százalékos drágulást eredményezhetne. Érdemes azonban a forgalom növekedésével is számolni: A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. által közölt adatok alapján az első négy hónapban az egész évre tervezett bruttó 43,8 milliárd forint autópályamatrica-bevétel közel kétharmada már befolyt, azaz első ránézésre a kormány az idei bevételeket alultervezte. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az egész évre érvényes megyei és országos úthasználati engedélyeket az év elején szokás megvásárolni.

Többletbevétel származhat továbbá abból is, ha az útdíjköteles szakaszokat kiterjesztik. Erre van esély, hiszen az idén és jövőre is több, kétszer két sávos útszakaszt adhatnak át országszerte. A plusz- források kérdését illetően nemrégiben megszólalt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), amely azonban konkrétumokat nem árult el. Az NFM a Napi.hu kérdésére azt közölte, a 2016-os terveket az idei első négyhavi tényadatok alapján készítették el. Eszerint a bevételek növekedését eredményezhetik a további gazdasági és turisztikai élénkülés várható forgalomnövelő hatásai is. A teherautók esetében szintén az első hónapok adatai indokolják a korábbiaknál valamelyest mérsékeltebb előirányzat betervezését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.