Nemzeti összetartozás napja: több program is lesz

A hivatalos megemlékezések mellett előadásokat, koncerteket is tartanak.

2015. 06. 03. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budai Várban, a Halászbástyánál felállított színpadon családi programokkal várja az érdeklődőket a központi ünnepségeket szervező Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala. Délután fél ötkor kezdődik a madéfalvi hagyományőrzők műsora, majd az Imágó Tánctársulás a Magyar Állami Népi Együttes táncosainak közreműködésével a Kárpát-medence meghatározó területeiről származó viseleteket mutat be egy rendhagyó előadás keretében. Este hét órakor kezdődik a tizenöt éves Besh o Drom zenekar koncertje és táncháza, amelyen közreműködik a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató verseny győztes párosa, Kaszai Lili és Fudák Kristóf is.

A tizenharmadik kerületi József Attila Színházban jótékonysági gálát rendeznek Kárpátaljáért Bernáth Ferenc gitárművész, Pál István Szalonna és bandája, valamint a Carpathian Dance tánccsoport közreműködésével.

Egerben délután két órától az Eszterházy Károly gyakorlóiskola sportrendezvényt szervez. A nevezési díjakból befolyt összegből és a további adományokból kárpátaljai gyerekek parádi táborozását szeretnék támogatni.

A trianoni békeszerződés kimondta, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország Horvátország nélküli területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra. A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a szerződést. Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.