Nógrádi: Jól döntött a kormány, pillanatok alatt felhúzható a kerítés

A kabinet jó döntést hozott, szükség van a szerb határ lezárására – mondta el a biztonságpolitikai szakértő.

MTI
2015. 06. 17. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nógrádi György az M1 csatornának logikusnak nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai bejelentését. A szakértő felidézte, hogy a G7-csúcstalálkozó előtt a németek ideiglenesen lezárták Németország déli és keleti határát, ennek nyomán egy nap alatt lebukott 6600 ember, akinek nem volt semmilyen engedélye a schengeni határokon belüli tartózkodásra, és kábítószercsempészeket is fogtak – fejtette ki.

Hasonló intézkedéseket hoznak a spanyolok, a bolgárok is – mondta Nógrádi György. Szerinte a magyar kormány szerdai bejelentésében sincs semmi különös. „A lényeg, hogy ezt meg kellett csinálni, mert a menekülés fő útvonala a tengeren Görögország, Olaszország, a szárazföldön Magyarország.” Hozzátette: az albán maffia úgy használta ki Magyarországot, „mintha otthon lenne”, átcsempészett egymillió albánt Nyugat-Európába, és a kábítószer-kereskedelem fő iránya lett a Belgrád–Budapest–Pozsony–Prága-útvonal.

A lépés szükséges volt – jegyezte meg, hozzátéve: ebben az esetben a morál és a politika ütközik, de egy kormánynak a politikát kell választania. Be lehet fogadni száz, kétszáz vagy akár ötezer embert, de milliókat lehetetlen. Ezt az emberáradatot fel kell tartóztatni – húzta alá a szakértő.

Ausztriában egy napja bejelentették, hogy nem adnak ki több menekültengedélyt, néhány órája a bajor pénzügyminiszter azt mondta: „Európának nincs szüksége menekültekre”, hajnalban a televíziós hírek arról szóltak, hogy a menekültek miatt a görög szigeteken nem lehet nyaralni – emlékeztetett Nógrádi György.

Azt mondta: a kabinet döntése arról szól, hogy egyeztetünk Szerbiával, amelynek a belügyminisztere is bejelentette korábban, hogy hasonló intézkedést terveznek a szerb–macedón határon.

Nógrádi György szerint a jelenlegi technikával ez a fal a teljes szerb–magyar határszakasz 175 kilométeres hosszában „pillanatok alatt felhúzható”. Ettől kezdve a szerbek feladata lesz, hogy a macedón határt lezárva megakadályozzák a menekültek bejutását.

A magyar kormánynak az a feladata, hogy Magyarországot, a magyar embereket védje – hangsúlyozta a biztonságpolitikai szakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.