Orbán Vonának: Nem szeretjük a sunyi embereket

A Quaestor-ügyről és a kormányzatot külföldre elkísérő üzleti delegációkról is kérdezték a miniszterelnököt.

MTI
2015. 06. 22. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője arra kérte a kormányfőt, nyilatkoztassa a kormánypárti képviselőket arról, van-e köztük olyan, aki a Quaestor-botrány kirobbanása előtti napokban pénzt „menekített ki” a cégből. Felszólítása vonatkozott a családtagokra és a gazdasági érdekeltségekre is. Orbán Viktor azt válaszolta Vona Gábornak, forduljon a nemzeti bank elnökéhez, majd hozzátette: nem szeretik a sunyi embereket, sunyi pártokat és a sunyi kérdéseket, ezért „ha van konkrét megkérdeznivalója, kérdezze meg és válaszolni fogunk”.

Az LMP-s Schiffer András arról beszélt, hogy miközben a kormányoldal bújtatott pártfinanszírozást emleget az Altus Zrt. európai uniós megbízása ügyében, aközben a kormányzati delegációt Szingapúrba kísérő üzletembercsoport tagjaként Kóka János volt SZDSZ-es miniszter egy olyan cégcsoportot képviselt, amelyben részes az Altus. A miniszterelnök válaszában közölte: a kabinetben is volt vita arról, kell-e bármilyen előzetes politikai szűrés a kormányzati delegációkba jelentkező vállalkozók között. Végül azonban úgy döntöttek: Magyarországnak az az érdeke, hogy a baloldalhoz köthető emberek is tagjai lehessenek a kormányt kísérő üzleti delegációknak, ha úgy gondolják, hogy a maguk és az ország javára szerződéseket tudnak kötni külföldön.

Schiffer András egy másik azonnali kérdésében arról beszélt, Magyarországnak azért kellene kiállnia, hogy az EU-t újraszabjuk, hogy „most már az ember előzze a profitot”. „Ne merjünk kicsik lenni!” – hangoztatta, majd a kormányfő szemére vetette, hogy nem tett semmit azért, a termőföld eladásába az unió ne szóljon bele. Azt sem tudták elérni – folytatta –, hogy Magyarország megállíthassa a génmódosított takarmányokat a határon.

Orbán Viktor vitatta az ellenzéki politikus kijelentéseit, és példaként azt hozta fel, hogy a földvédelem ügyében „kötésig állunk”, „szügyig gázolunk” egy konfliktusban, mert az EU kötelezettségszegési eljárást indított a magyar szabályozás miatt. A GMO-k ügyében annál nagyobb védelmet nem tudnak adni, hogy alkotmányos szinten rögzítik a mezőgazdaság GMO-mentességét – mondta.

A miniszterelnök ugyanakkor az ország nagysága, illetve népességszáma miatt nem látta esélyét annak, hogy Magyarország megváltoztasson alapvető dolgokat az unióban. Amit tud vállalni – folytatta –, hogy ilyen rossz körülmények között is megvédik a magyar nemzeti érdekeket.

A jobbikos Szávay István egy listára hivatkozva arról beszélt, hogy azon egy még létre sem jött vajdasági magyar szervezet ki sem írt pályázatainak konkrét nyertesei találhatók. Ezek a magyar állami források valószínűleg nem a magyar kis- és középvállalkozókat segítik majd, „sokkal inkább a kiváló VMSZ-es kapcsolatokkal rendelkező és részben a szerbiai rablóprivatizációban meggazdagodott vajdasági magyar oligarchák zsebében fog majd landolni” – fogalmazott.

Orbán Viktor azt felelte a Jobbik képviselőjének, hogy sem ő, sem a kormány nem látott olyan külhoni támogatói listát, amely neveket tartalmazott. Elvként ugyanakkor leszögezte: a magyar kormány mellszélességgel támogatja a Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ) való együttműködést.

Volner János (Jobbik) azt kérdezte a miniszterelnöktől, nem gondolták-e, hogy a szegényebb, nehezebb élethelyzetű embereken kellene segíteni. Szerinte az egykulcsos adórendszerrel legjobban kereső 10 százaléknál hagytak 500 milliárd forintot. A képviselő az alapvető élelmiszerek, illetve a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfakulcsának csökkentését javasolta.

Orbán Viktor válaszában közölte, hogy 2011 és 2015 között 2700 milliárd forintot hagytak a magyar családoknál. Mint mondta, a Jobbik által javasolt adórendszer tönkrezúzná az elért eredményeket. Hozzátette: a béreket nem a kormány szabályozza, arra csak az adórendszeren keresztül lehet hatással, és a jövő évi adócsökkentés indirekt béremelést jelent.

A miniszterelnök szerint érdekegyeztető, érdekegyesítő politikát kell folytatni, nem szabad szembefordítani a szegényt a gazdaggal. Közölte, meg kell találni azt a megoldást, amelynek révén a legjobban élők és a legszegényebbek is abban érdekeltek, hogy munkahelyek jöjjenek létre, hogy csökkenjenek az adók és emelkedjenek a bérek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.