Paralimpiai ügy: újabb iratlefoglalások

Gömöri Zsolt már főállású elnökké választása után három nappal megkapta a hárommilliós végtörlesztési támogatást.

Markotay Csaba
2015. 06. 18. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Működéssel kapcsolatos iratokat foglaltak le tegnap a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a Magyar Olimpiai Bizottságnál (MOB). Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak annyit erősített meg, hogy „egy helyszínen iratokat foglaltak le”. Kiemelte azt is, nem házkutatás, hanem pusztán iratlefoglalás történt, további részleteket a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el. Arra a kérdésre, Gömöri Zsoltnak, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökének keddi lemondása bármiben befolyásolja-e a nyomozást, a szóvivő nemmel felelt.

A nyomozó iroda már a múlt héten is foglalt le különböző iratokat és adathordozókat a paralimpiai bizottsággal kapcsolatban indult nyomozásban. Több helyszínen is jártak a rendőrök, és úgy tudjuk, a múlt heti akció óta további tanúkat is kihallgattak. Azzal kapcsolatban, hogy mit kereshettek a rendőrök a MOB-nál, egyik informátorunk felhívta a figyelmet: ott minden olyan szerződés megtalálható, amely a botrányban érintett kérdésekre választ adhat. Így a Gömöri Zsolt lemondott elnök végtörlesztésével, az autóbérléssel vagy a külföldi utakkal kapcsolatos iratok is elvben megvannak az olimpiai bizottság irattárában. Ezek megtalálása azért is lényeges volna, mert az MPB már korábban lemondott felügyelőbizottság (fb) sem tudott mindent kideríteni.

A még május végén a testület „rendkívüli célvizsgálatáról” készített összefoglalóban az szerepel a 3 milliós végtörlesztéssel kapcsolatban, hogy „az fb nem tudta megállapítani azt, hogy milyen döntés alapján, ki állapította meg Gömöri Zsolt számára nyújtott vissza nem térítendő támogatás mértékét, mivel erre vonatkozó irat, határozat az fb számára nem került bemutatásra”. Nem találtak konkrét határozatot a sokat bírált mexikói utazás ügyében sem. Kérdés, hogy ezeket a MOB-nál most sikerült-e lefoglalni.

Tegnap a HVG.hu arról számolt be: az fb már hetekkel ezelőtt arra a megállapításra jutott, hogy az MPB elvesztette a paralimpikonok bizalmát, csakhogy a jelentés ilyen kényes részeit kozmetikázva hozták nyilvánosságra. A teljes vizsgálati jelentésből – amely lapunkhoz is eljutott – kiderül az is, hogy amint 2012 januárjában főállású elnök lett Gömöri Zsolt, még aznap be is adta a kérelmet a végtörlesztéshez, így tudta le a hitelét rekordgyorsasággal, három nap alatt, a törvényes határidő legutolsó napján.

A paralimpiai bizottság pénteken tart rendkívüli közgyűlést, azon várhatóan még a pénteki hatállyal lemondott Gömöri Zsolt lesz a levezető elnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.