Pintér: Elfogadhatatlan a kötelező befogadási kvóta

Szeptemberre készülhet el a migrációs témájú megállapodások végrehajtásának a tervezete.

MTI
2015. 06. 16. 15:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondta, hogy a belügyi tanácskozáson elhangzott tagállami véleményeket most a brüsszeli tanácsi titkárság összegzi, és a jövő hét csütörtök-pénteken tartandó EU-csúcstalálkozó résztvevői elé terjeszti. Az ott remélhetőleg elfogadandó állásfoglalás alapján az Európai Bizottság belügyekkel foglalkozó biztosa szeptemberre elkészítheti a migrációs témájú megállapodások végrehajtásának a tervezetét.

A magyar miniszter beszámolt arról, hogy kiindulásként elsősorban az Olaszországra és Görögországra nehezedő migrációs nyomást tekintették át, de miután az egyes tagországok képviselői konkrét adatokkal szolgáltak a határaikon elfogott illegális migránsok számát illetően, egyértelművé vált, hogy Magyarország is a kiemelten érintett országok közé tartozik, és a földközi-tengeri mellett a balkáni útvonalnak is jelentős figyelmet kell szentelni uniós szinten.

Az Európai Bizottság májusban az egyes EU-országok közötti tehermegosztás, szolidaritás elvére hivatkozva konkrét befogadási kvótákra tett javaslatot. Pintér Sándor elmondta, hogy most a miniszterek nem számokról, hanem elvekről vitatkoztak – leginkább arról, hogy kötelező vagy önkéntes alapú legyen-e a menekültek kvóták szerinti elosztása a tagországok között. A bizottsági javaslat szövege e szempontból valamelyest „billeg”, Magyarország azonban szilárdan az önkéntesség mellett van.

 

Fölvetődött az az elgondolás is, hogy a politikai menekültek, illetve a gazdasági okokból Európába készülők ügyét még az EU-n kívüli államokban szervezett módon elkülönítsék egymástól, és annak megfelelően kezeljék. A belügyminiszter kitért arra, hogy Magyarország azt szeretné, ha teljes mértékben maga dönthetne határrendészeti kérdésekben, így az illegálisan érkezők őrizetbe vételét illetően, amire nézve most korlátozó jellegű uniós szabályok vannak életben.

A miniszterek – közölte Pintér Sándor – a menekültügyi problémák kendőzetlen felvetése mellett is hitet tettek a belső határellenőrzéstől mentes schengeni rendszer, a személyek szabad mozgása elvének fenntartása mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.