PM: Soroksáron is veszélyes hulladékot tárolnak

A párt szerint nyolcvan tonna hulladék van a területen, ennek nagy része pedig veszélyesnek minősül.

MTI
2015. 06. 24. 17:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki párt egyik elnökségi tagja, Mach Péter szerdán az MTI-nek azt mondta, a területen található mintegy nyolcvan tonna hulladék túlnyomó része veszélyesnek minősül.

Korábban az Illatos úti Vegyiművek telephelyéről terjedt el, hogy az ott lévő veszélyes hulladékok bejutottak a talajba és a levegőbe is, szennyezve ezáltal a környezetet. A Miniszterelnökség májusban az összes hulladék kilenc hónapon belüli elszállítását ígérte, valamint hogy május végéig a legveszélyesebb ezer hordót elviszik. A vegyi anyagok egy részének elszállítása aztán meg is történt.

 

Június 3-án írtuk meg, hogy egy gyanúsítottat ki is hallgattak az Illatos úti veszélyes hulladékok ügyében. A felszámoló, Varjú Attila tagadta, hogy őt hallgatták volna ki.

Az önkormányzati képviselő szavai szerint a telephely a Lenke utca és a Bolyai János utca sarkán található, hivatalosan már Soroksáron, de a közelében pesterzsébeti családi házak és egy lakótelep is áll.

A területet egy felszámolás alatt álló kft. bérli, a felszámolás megindításakor még körülbelül 104 tonna hulladék volt ott, de abból körülbelül 24 tonnányit a felszámoló utasítására egy cég tavaly elszállított – közölte. Mach Péter hangsúlyozta, ez a telephely csak egy a sok közül, egyes becslések szerint országosan körülbelül kétezer hasonló ilyen terület található.

A politikus újra felhívta a figyelmet pártja országos környezeti kármentesítési alap létrehozására vonatkozó javaslatára, és felháborítónak nevezte, hogy a kormány még a jövő évi költségvetésben sem különített el erre a célra forrásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.