Roma szervezet túlárazott tanácsadása

Egy átlagos budapesti ügyvéd óradíjáért dolgoztak a romáknak szánt pénzekből.

Horváth Csaba László
2015. 06. 10. 6:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány héttel azután, hogy kiderült, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) részvételével zajló Híd a munka világába program forrásait gyakran feltehetőleg nem a leghátrányosabb helyzetűek érdekében használták fel, a Magyar Nemzet egy újabb gyanús pénzköltésre bukkant. Csakúgy, mint a Hadházy Ákos LMP-s képviselő által felfedezett ORÖ-botrányban, ezúttal is uniós pénzről van szó, amit egy roma szervezet költött el.

A Zala Megyei Cigány Civil Szervezet 2013-ban írt ki közbeszerzési pályázatot érdekvédelmi, illetve érdek-képviseleti tanácsadásra Nagykanizsa kistérségének öt településére. A pályázatot, illetve az azzal járó 24 millió forintot a Fiatal Romák Érdekvédelmi Közhasznú Szervezete nyerte el. A közbeszerzési értesítőből kiderül, hogy az „Építsünk az alapokra” – A család, mint a társadalom legfontosabb alapköve című program költségeit az Európai Szociális Alapból és a hazai központi költségvetésből finanszírozták.

A roma szervezet által megbízott „szakemberek” 16 hónapon keresztül 6 helyszínen összesen 1728 órányi tanácsadást tartottak a lakosságnak, vagyis óránként közel 14 ezer forintot számláztak. Ez az összeg egyébként csaknem annyi, mint egy átlagos budapesti ügyvéd óradíja.

Mivel az összeg kirívóan magasnak tűnt, először megkerestük a Fiatal Romák Érdekvédelmi Közhasznú Szervezetét arról érdeklődve, miről szólt a borsos költségű tanácsadás. Bogdán János, a szervezet képviselője kérdésünkre pontosan nem tudta meghatározni, hogy milyen tanácsokkal látták el a kistelepülések lakosait. Közölte, a tevékenységet 6 szakember végezte, akik szociális és egyéb „aktuális” ügyekben segítettek az embereknek. Mint mondta, életvezetési tanácsokat adtak fogadóórák keretében, például arról, hogy hová kell fordulni segélykérelemmel, illetve mindennapi ügyintézéssel irányították a hátrányos helyzetűeket az önkormányzatokhoz és az okmányirodákhoz. Bogdán beszélt arról is, nem tartották magasnak a költségeket, ugyanis – ahogy fogalmazott – a pályázat erre lehetőséget biztosított. Továbbá elmondta azt is, hogy a tanácsadókat nem is ők, hanem a Zala Megyei Cigány Civil Szervezet választotta ki.

Utóbbira másként emlékezett a program szakmai vezetője, aki egyben a Zala megyei szervezet képviselője. Kulcsár Norbert szerint a tanácsadó mentorokat a Fiatal Romák Érdekvédelmi Közhasznú Szervezete jelölte ki. Ugyanakkor ő is homályos magyarázatot adott arra, pontosan miről szólt a tanácsadás. Mint mondta, fiatalok részére családtervezési tanácsadást tartottak, tájékoztatták a lakosokat arról, hogy a különböző kérelmeket, hivatalos beadványokat miként kell összeállítani, valamint az egészségügyi és más intézmények megközelíthetőségéről és nyitva tartásáról tájékoztatták az embereket.

Kulcsár szerint a munkát olyan szakemberek végezték, akik évek óta ezzel foglalkoznak, s akik közt volt szociális munkás, illetve „egyéb szakember” is. Kérdésünkre közölte, nem tartja eltúlzottnak a költségeket, ugyanis a munkára fel is kell készülni, tehát az 1728 órát akár hárommal vagy néggyel is meg lehetne szorozni. Kiemelte, az elsősorban romáknak tartott program sikeres volt, amely során több mint ezer embert értek el.

Ismeretes, a szintén uniós pénzből megvalósuló Híd a munka világába programmal kapcsolatban mára számtalan feljelentés érkezett a hatóságokhoz, s a Fővárosi Főügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) részvételével zajló program ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói nemrég iratokat foglaltak le a roma szervezet fővárosi, Dohány utcai székházában.

Ismeretes, a 2013-ban indult felzárkóztatási programban nem a célnak megfelelően, a leghátrányosabb helyzetűek érdekében használhatták fel a forrásokat, s a csaknem ötmilliárd forintos foglalkoztatási program tele van gyanús pénzköltésekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.