Szanaszét hevertek az állattetemek egy telepen

A Nébih azonnal megtiltotta az érintett telep további működését.

MTI
2015. 06. 11. 12:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy időben több helyszínen tartott ellenőrzést Békés és Pest megyei, egymással kereskedelmi kapcsolatban álló kistermelői vágóhídon és egy állattartó telepen múlt héten. Egyebek mellett az ott talált, szanaszét heverő állati tetemek miatt a telep működését azonnal megtiltották – közölte a Nébih. A szervezet honlapján videót is közzétettek a látottakról.

A Békés megyei állattartó telepen megrázó kép fogadta a szakembereket: a telep több pontján elhullott, legyekkel belepett állati tetemek – újszülött malacok és bárányok – hevertek, a sertéseket elhullott baromfikkal és vágóhídi hulladékkal etették, a trágyadombon felfújódott sertéstetem oszladozott. A telep emellett az előírt dokumentációkkal sem rendelkezett, az állatok egy része jelöletlen volt, az ellenőrök azonnali hatállyal elrendelték a forgalmi korlátozást.

A telepről a baromfit a Pest megyei kistermelői vágóhídra szállították, ahol jogszabálysértő módon, a megfelelő húsvizsgálat elvégzése nélkül és az engedélyezett mennyiség többszörösét vágták le. A kistermelő ráadásul kurkumával festette sárgára a húst, amellyel élelmiszer-hamisítást követett el. A vágóhelyen összesen 6 tonna vágott baromfit foglaltak le a szakemberek.

Az eljárások során milliós nagyságrendű bírság várható – közölte a Nébih.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.