Szijjártó: Csaknem ezer magyar van Tunéziában

Kilenc magyar tartózkodott a terrorcselekmény által érintett szállodában, öten hazajönnek – Szijjártó Péter rendkívüli tájékoztatója.

2015. 06. 27. 13:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

890 magyar turista tartózkodott a szombat déli állás szerint Tunéziában – közölte dunakeszi rendkívüli sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külügyminiszter, aki azután állt a nyilvánosság elé, hogy a külügyi tárca felvette a kapcsolatot a Magyar Utazási Irodák Szövetségével, és részletes adatokat kapott tőle. Ezek alapján a Kartago Tours 527, a Taurus 225, a Sun & Fun 106, a Neckermann pedig 32 magyart üdültet az észak-afrikai országban. A turisták közül 184-et hoz vissza a szombati nap folyamán a Kartago.

A terrorcselekményben érintett szállodában jelenleg 9 magyar tartózkodik, közülük 5-en térnek haza, amilyen hamar csak lehet: egy fiatal pár és egy kisgyermekes házaspár – közölte Szijjártó Péter.

Azt is elmondta, a magyar kormány – más EU-s országokéhoz hasonlóan – nem változtat Tunézia biztonsági kockázati besorolásán, marad a kettes kategóriában, ami azt jelenti, fokozott biztonsági kockázatot jelent odautazni.

A magyarok helyzetén két konzul is segít az országban, hisz a líbiai diplomata is ott tartózkodik, miután korábban a kormány oda menekítette át.

A kabinet egyéb intézkedései között szerepel, hogy a tuniszi nagykövet június 30-áig tartó szolgálati idejét két héttel meghosszabbítja, és 0–24 órás élő szavas elérhetőségűnek kell lennie. Ez utóbbi kérést fogalmazza meg a kormány egyébként a Tunéziába most készülő magyaroktól is: legyenek elérhetők telefonon, illetve mielőtt elutaznak, jelentkezzenek a külképviseletnél, hogy ha baj van, el tudják őket érni.

Szijjártó megjegyezte, Tunézia destabilizálódásával Európára újabb nyomás nehezedne – utalt közvetetten egy ilyenkor lehetséges újabb menekülthullámra.

Szijjártó Péter kiemelte: figyelik az eseményeket, és a Terrorelhárítási Központ (Tek) is növelte készültségi fokozatát, hogy ha bármilyen negatív változás történik Tunézia biztonsági helyzetében, akkor meg lehessen tenni a szükséges lépéseket.

Kifejtette: a Tek felkészül arra, hogy amennyiben újabb terrorcselekmény történne, és végletesen leromlana a biztonsági fokozat, akkor állami részvétellel tudják hazajuttatni a magyar állampolgárokat. „Jelenleg ilyesmiről nincs szó, de felkészültünk az eshetőségre” – tette hozzá.

Több Tunéziában nyaraló magyar turistát is elértek telefonon az M1 csatorna munkatársai szombaton, beszámolójuk szerint többen már összecsomagoltak és szeretnének hazajönni, de a repülőterek zsúfoltak.

A magyar nyaralók által készített amatőr képek szerint a tengerparton alig látni turistát, a napozóágyak üresek, a parton virágokat és mécseseket helyeztek el az áldozatokra emlékezve. Pánik nincs, de a szállodák kiürültek – mondta az egyik turista, a megtámadott szálloda melletti hotel lakója telefonon.

A történtekről Nour Ben Ali, egy a helyszínen tartózkodó, magyarul is beszélő orvos telefonon azt mondta, bár a nyomozás még tart, a kiszivárgott hírek szerint a merénylők egyike a közelben bérelt házat, és többször járt a strandon, a biztonsági őrökkel pedig összeismerkedett. Amikor megjelent a merénylet előtt, a fegyverét napernyővel álcázva, senki nem gondolta, hogy vérontásra készül – tette hozzá.

Az M1 beszámolója szerint egy angol szemtanú elmondta, hogy a merénylők turistának álcázták magukat, majd egyikük egy napernyő alól húzta elő az AK–47-es Kalasnyikov gépfegyvert és kezdett vérontásba. A szemtanú azt mondta, amikor meghallotta a pukkanásokat, azt hitte, hogy tűzijátékhoz készülődnek, majd mindenki elkezdett menekülni, és angolul ordították, hogy „Fuss, fuss!”

A szálloda egyik dolgozója, egy lábon lőtt belga turistát a mosodában rejtett el, és lőtt sebeit frissen mosott ruhákkal szorította el.

A magyar turisták beszámolója szerint a lövések után sokan fel sem fogták, hogy mi történt. A vendégeket bemenekítették a szállodába, a személyzet tagjai ott voltak velük, és ételt, illetve orvosi segítséget hoztak, azoknak, akik kérték. Hosszú ideig az idegenvezetőket sem engedték be a komplexum területére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.