Szobrot kap Pethő Sándor Balatonfüreden

Június 28-án adják át a Magyar Nemzet egykori főszerkesztőjének szobrát.

MNO
2015. 06. 23. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet alapító főszerkesztője 1940-ben szenvedett halálos balesetet Balatonfüreden. A település képviselő-testülete négy éve határozott arról, hogy támogatja Majoros kezdeményezését, és szobrot emel Pethő Sándornak. Az avatásra június 28-án, 17 órakor kerül sor a balatonfüredi Tagore sétányon. Köszöntőt mond majd Bóka István, a település polgármestere, illetve Jókai Anna, a Nemzet Művésze, kétszeres Kossuth-díjas írónő.

Az 1885-ben született Pethő Kolozsvárott, Nápolyban és Halléban járt egyetemre, majd 1918-ig történelemtanárként dolgozott. Szerkesztette az Élet című folyóiratot, 1934 és 1938 között pedig a Magyarság című napilap főszerkesztője volt. 1938-ban Hegedűs Gyulával közösen megalapították a Magyar Nemzetet, melynek Pethő főszerkesztője lett. A lapban Pethő többször is szót emelt a hitleri nemzetiszocializmus és a magyar nyilas mozgalmak ellen. A németek és nyilasok nyomására viszont 1940. július 24-én lemondott a lap főszerkesztői pozíciójáról, és Balatonfüredre utazott. Egy hónappal később autóbalesetben hunyt el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.