Szombaton Budapestre érkezik a kínai külügyminiszter

Budapestre látogat szombaton Vang Ji kínai külügyminiszter, a tárgyalásokon többek közt szó esik arról, hogy Magyarország minél nagyobb mértékben részesülhessen a kínai külföldi befektetői aktivitásból – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 műsorában.

2015. 06. 02. 10:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: tizenöt éve nem járt kínai külügyminiszter hivatalos látogatáson Magyarországon. Vang Jivel tavaly év végén tárgyalt Pekingben, és akkor megállapodtak abban, hogy a kínai tárcavezető viszonozza ezt a látogatást – tette hozzá.

Mint mondta, három témáról folytatnak megbeszéléseket. Egyrészt arról, hogy a megnövekedő kínai külföldi befektetői aktivitásból Magyarország „minél nagyobb szeletet tudjon kihasítani magának”. Emlékeztetett arra, hogy tavaly 2,2 milliárd dollár értékű volt a magyar export Kínába, ami „abszolút rekord”, emellett amikor a kínaiak európai gazdasági terjeszkedésben gondolkodnak, egyre inkább Magyarországot tekintik regionális központnak. A miniszter példaként említette, hogy a Bank of China, a világ kilencedik legerősebb kereskedelmi bankja Magyarországra hozta regionális központját, a Huawei, a világ egyik vezető telekommunikációs cége innen szervezi az európai kivitelét, a Wanhua pedig Európa egyik legjelentősebb vegyipari gyárát hozta létre Magyarországon.

Hozzátette: tárgyalnak arról is, hogy az „egy övezet, egy út” kínai, gyakorlatilag „modern selyemút” koncepcióban Magyarország milyen szerepet játszik majd. Magyarországnak az egyik legfontosabb szempontja a Kelet és a Nyugat közötti kereskedelmi közvetítés – tette hozzá.

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a tárgyalásokon napirendre kerülnek az oktatási és kulturális kapcsolatok is.

A kínai Hszinhua hírügynökség kedden arról számolt be, hogy Vang Ji június 3. és 10. között európai körutat tesz, Oroszországban, Magyarországon és Nagy-Britanniában is tárgyal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.