Továbbra is felfüggesztenék a DK támogatását

A bújtatott pártfinanszírozást előznék meg a fideszesek a határozati javaslattal.

MTI
2015. 06. 09. 21:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bújtatott pártfinanszírozás megelőzéséről szóló határozati javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé kedden három fideszes képviselő, akik előterjesztésükkel megvizsgáltatnák a kormánnyal, hogy felfüggeszthető-e a Demokratikus Koalíció (DK) állami támogatása. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke, Gulyás Gergely, az Országgyűlés kormánypárti alelnöke, valamint Tuzson Bence, a párt szóvivője A bújtatott pártfinanszírozás megelőzéséről és az Európai Unió intézményei iránti bizalom megóvásáról című indítványukkal kimondatnák az Országgyűléssel: „elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió intézményei a pénzügyi ellenőrzési feladatokat gazdasági társaságokra ruházzák át”.

„Az pedig még inkább megdöbbentő, hogy egy országgyűlési képviselő, pártelnök, Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő társaság, az Altus Zrt. vezette konzorcium lássa el ezeket a feladatokat. Mivel Gyurcsány Ferenc az Altusból származó jövedelmét pártjának a támogatására is fordítja, az Európai Bizottság illetékes intézményének döntése felveti a közvetett pártfinanszírozás lehetőségét, sérti a politikai pártok közötti esélyegyenlőséget, megkérdőjelezi az ellenőrzés objektivitását, alkalmas az Európai Unió tekintélyének és az európai polgárok uniós intézményekbe vetett bizalmának aláásására” – fogalmaz a javaslat.

A kormánypárti képviselők ezért azt kezdeményezik, az Országgyűlés a határozati javaslat elfogadásával kérje fel a kormányt az országgyűlési képviselőkre, illetve a politikai pártok finanszírozására vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok megvizsgálására. Szeretnék elérni továbbá azt is, hogy a kormány vizsgálja meg azt is, hogy a hatályos uniós és magyar jogszabályokkal, illetve azok módosításával biztosítható-e az ilyen jellegű összeférhetetlenségek megelőzése és szankcionálása.

A határozati javaslat emellett azt is megvizsgáltatná a kabinettel, hogy a „törvényes helyzet helyreállításáig” fel lehet-e függeszteni a „magyar törvények megkerülésével bújtatott pártfinanszírozásban részesülő párt” magyar költségvetési forrásból folyósított támogatását.

A politikusok indítványuk indoklásában emlékeztetnek, az EU intézményei nem avatkozhatnak be a tagállamok napi politikai csatározásaiba, nem folytathatnak olyan tevékenységet, amelyek előnyben részesítenek egy pártot, ugyanis minden ilyen tevékenység aláássa az Európai Unió és intézményeinek hitelességét és demokratikus legitimitását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.