Tuzson: Jöjjenek a határátkelőkön keresztül!

A Fidesz-frakció szóvivője szerint nem jó a dublini rendelet, de ha már van, „vegyük komolyan ezt a szabályt”.

MTI
2015. 06. 26. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tuzson Bence közölte: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy „rendet tegyünk”; Európában ki kell alakítani valamilyen egységet ebben a kérdésben, de ehhez változtatni kell az európai szabályokon, és az európai államoknak is „változtatniuk kell a magatartásukon”.

Megjegyezte, Magyarországnak arra is törekednie kell, hogy technikailag megoldja a problémát, hiszen eddig 3000-4000 embert helyezett el úgy, hogy 1500 emberre van kapacitása. Nem jó az a szabály, hogy „vissza lehet rakni” az embereket oda, ahol beléptek az unióba – mondta a dublini rendeletre utalva, majd hozzátette: „vegyük komolyan ezt a szabályt”, hiszen az emberek nagy többsége Görögországban lép be először az EU-ba, nem pedig Magyarországon.

A szóvivő elmondta, úgy látja, az unió egyre komolyabban kezd foglalkozni azzal a magyar felvetéssel is, hogy nemcsak a Földközi-tengeren keresztül áramlanak Európa felé a bevándorlók: többen kérnek menedéket Magyarországon, mint Olaszországban. A valóság az, hogy a szárazföldön érkező menekültek jelentős része Magyarországon keresztül próbál bejutni az EU-ba – hangsúlyozta.

Pénteken megírtuk:az uniós országok állam- és kormányfői megállapodtak a menekültkvótákról, de arról is, hogy a jelentős migrációs nyomásnak kitett Magyarország és Bulgária ügyét külön kezelik. A következő két évben 40 ezer menekültet helyeznek majd át Olaszországból és Görögországból más uniós tagállamokba. Nagyjából 20 ezer további, menedékre jogosult személyt pedig az EU-ba telepítenek meghatározott válságtérségekből, Szíriából, valamint Eritreából – közölte Donald Tusk, az Európa Tanács elnöke.

Magyarországra nem hozni kell a bevándorlókat, hanem el kell őket vinni – jelentette ki csütörtökön Orbán Viktor az uniós csúcsvezetők találkozóján, Brüsszelben. Beszámoltunk róla: a miniszterelnök elmondta, a menekülteket a keresztény irgalmasság jegyében segíteni kell, de akik a gazdasági megélhetés és a jobb élet reményében jönnek, azokkal szemben meg kell védeni Magyarországot és a magyar embereket. „Mi is szívemberek vagyunk, de nem vagyunk agyatlanok, a kettőt egyensúlyban kell tartani” – tette hozzá a kormányfő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.