Ügyeljünk jobban gyermekeinkre a vakáció ideje alatt

Évente 500 balesetben sérülnek meg gyerekek, ezek 30 százaléka nyáron következik be.

MTI
2015. 06. 10. 12:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiss Csaba elmondta: évente mintegy 1500 balesetben sérülnek meg gyerekek, ezek 30 százaléka nyáron következik be. Különösen veszélyeztetettek a gépkocsiban utazva, a halálos esetek során 60 százalékuk autóban veszti életét, mert a szülők nem használnak gyerekülést vagy biztonsági övet.

Az ORFK osztályvezetője kiemelte, hogy az utóbbi években jelentősen csökkent a halálos balesetek száma a gyerekek körében. 1990-ben évente még száznál is több gyerek halt meg balesetben, ez a szám mára tíz alá csökkent, de a cél természetesen az, hogy egy gyermek se veszítse életét az utakon.

Kiss Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekeknek a szülők jelentik a példát a közlekedésben, ezért az ő felelősségük fokozottabb. Fel kell készíteni a gyerekeket mindenféle veszélyhelyzetre, amely a gyalogos és a kerékpáros közlekedés közben, illetve a tömegközlekedési eszközök használata során bekövetkezhet – hangsúlyozta.

Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője kiemelte, hogy a gyerekek otthon, a számítógép előtt ülve sincsenek teljesen biztonságban. Utalt az internetes – főként felnőtt férfiak által elkövetett – zaklatásra, molesztálásra, amely közösségi oldalakon, chat programokon és játékokon keresztül is elérheti a gyerekeket.

Beszélt a szórakozóhelyeken leselkedő veszélyekről is, az alkohol- és a kábítószer-fogyasztásról. Megemlítette a designer drogokat, amelyek a közlése szerint azért különösen veszélyesek, mert sem a rövid, sem a hosszú távú hatásuk nem ismert. Kitért az úgynevezett „rohamivásra” is, amelynek lényege, hogy a fiatalok minél rövidebb idő alatt minél több, főleg tömény alkoholt fogyasztanak, és lerészegednek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.