Végrehajtói kamara: távozhat két vezető

Úgy tudjuk, Császti Ferenc egykori alelnök és Orell Zsolt volt kamarai titkár mondott le tisztségéről.

Horváth Csaba László
2015. 06. 13. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két vezető megválasztását heves vita előzte meg, egy friss törvénymódosítás értelmében ugyanis nem választhatták volna újra Császtiékat, akik ciklusok óta az elnökség tagjai. Az Országgyűlés nemrég módosította úgy a végrehajtókról szóló törvényt, hogy a testület vezetőit csak egyszer lehet újraválasztani.

A kamaránál egyébként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt nyomoznak, amelynek határidejét októberig hosszabbították meg – közölte kérdésünkre a Fővárosi Főügyészség. Az ügyben az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, miután a kamarát érintő jogi és pénzügyi átvilágítás során több ponton is felvetődött a bűncselekmény gyanúja.

Az igazságügyi tárca a közelmúltban a végrehajtási rendszer átalakítása mellett döntött. Trócsányi László igazságügyi miniszter tegnap a parlamentben a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítását célzó javaslat lényeges elemei közé sorolta a végrehajtási szervezet állami kontrolljának erősítését, a kinevezési feltételek szigorítását, a végrehajtás átláthatóbb keretrendszerbe terelését, a fegyelmi felelősség cizelláltabb szabályozását.

Ismert, a végrehajtói kinevezés már nem határozatlan időre, hanem 7 évre szól. A végrehajtóknak és a helyetteseknek, ha ezzel nem rendelkeznek, akkor 2022-ig jogi diplomát kell szerezniük, és közben folyamatosan igazolniuk kell tanulmányi előremenetelüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.