A Fidesznek már nem fontos 2006?

Úgy tűnik, hogy a kormánypártok köreiben már nem számít kiemelt fontosságú témának a 2006-os őszi tüntetéssorozat során elkövetett rendőri túlkapások ügye.

Horváth–Győr
2015. 07. 02. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatban lévő bírósági eljárásról nem nyilatkozom – így reagált több kormánypárti képviselő, akiket arról kérdeztünk, mit szólnak a 2006-os őszi tüntetéssorozat rendőri mulasztásai ügyében zajló per minapi fejleményéhez. A 2006-os őszi eseményeket vizsgáló parlamenti albizottság egykori tagjai közül kerestük többek között Révész Máriuszt, aki ráadásul áldozata is volt a 2006. október 23-i rendőri túlkapásoknak. Ismert, a fideszes politikus súlyos sérüléseket szenvedett  kilenc évvel ezelőtt. Most azonban nem reagált megkereséseinkre.

Csöbör Katalin és Gulyás Gergely – akik szintén tagjai voltak az albizottságnak – folyamatban lévő ügyre hivatkozva nem válaszoltak. Az Országgyűlés jelenlegi alelnöke mindössze annyit közölt, hogy a 2006-os események feltáratlansága a jogállamiság súlyos kudarcát jelenti.

Kerestük Harrach Pétert, illetve Rétvári Bencét, a KDNP elnökét és alelnökét, ám előbbit hiába hívtuk, utóbbi pedig csak annyit közölt, lapunknak nem nyilatkozik.

A Jobbik alelnöke elképesztőnek nevezte, hogy az ügyészség „nyíltan mentegette” Gergényi Pétert és társait. Novák Előd emlékeztetett arra, hogy olyan tömeges jogsértések voltak akkoriban, amelyek a rendszerváltás utáni magyar történelemben példa nélküliek, s pont azok tiporták sárba a törvényt, akiknek a feladatuk lett volna azok betartatása. Hozzátette, hogy az ügyészség álláspontja csalódás számukra, és félő, a bíróságban is kénytelenek lesznek majd csalódni. A jobbikos politikus arról is beszélt, bár nem lehet látni, hogy pontosan milyen egyezségek vannak a háttérben, az biztos, hogy kormányzat befolyása alatt áll az ügyészség.

Az LMP társelnöke – anélkül, hogy a konkrét ügyészi döntést minősítette volna – arról beszélt, hogy az elszámoltatás a 2003–2009 közötti rendőri túlkapások, illetve a 2006. őszi rendőrterror kapcsán sem történt meg maradéktalanul. Schiffer András szerint homályos továbbá az is, hogy az elszámoltatás nem terjed ki a rendőri terror politikai felelőseire.

Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője jelezte, az ügyben évekig tartottak fent egy olyan vádat, aminek nem volt alapja, az enyhe büntetés kérésével pedig „azt a pofára esést” szeretné megelőzni az ügyészség, amit a bíróság esetleges felmentő ítélete jelentene. A szocialista politikus úgy látja, sorra dőlnek meg, vagy enyhülnek azok a vádak, amelyek politikai indíttatású ügyekben íródtak. Szerinte a mostani fejlemény is annak a bizonyítéka, hogy az ügyészég bizonyos szervei korábban politikai motivációval gyanúsítottak és vádoltak meg MSZP-s és hozzá köthető politikai szereplőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.