A kórházakat is megviseli a hőhullám

Vizes törülközővel a fejükön, elsötétített kórtermekben fekszenek a betegek a budapesti Szent János Kórházban. A tüdőszűrést is fel kellett függeszteni.

Kuslits Szonja
2015. 07. 25. 3:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ez az egyetlen intézmény azonban, ahol a napok óta tartó meleg időjárás, illetve a kórtermi légkondicionálók hiánya miatt szenvednek a betegek. – Az egészségügyi intézményekben az alapvető működési területeken (műtő, intenzív osztály) a légkondicionálás kötelező, ugyanakkor a legtöbb helyen a járóbeteg-ellátásban és a kórtermekben ez máig nem megoldott, ezért fokozott terhelést jelenthet a betegeknek – mondta lapunknak Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség korábbi elnöke. A helyzetet éjszakai szellőztetéssel lehet javítani, de van, ahol így is feladják a berendezések.

Rácz Jenő hangsúlyozta azt is, hogy ilyenkor frusztráltabbak a betegek és a dolgozók is, ezért nehezen tolerálják a különböző problémákat; az intézmény dolga, hogy csökkentse a feszültséget. – Tekintettel a szűkös humán erőforrásokra, ilyenkor sincs lehetőség arra, hogy több dolgozót hívjunk be, hiszen a hétköznapi műszakok megszervezése sem mindig könnyű, de törekedni kell arra, hogy a lehető legkevesebb konfliktus alakuljon ki.

A hőség okozta fokozott igénybevétel miatt előfordulhat, hogy bizonyos tervezett beavatkozásokat szeptemberre tolnak el, és az érintettek türelmét és megértését kérik – jelentette ki Rácz Jenő.

A Szent János Kórház arról tájékoztatta lapunkat, hogy a kórtermek ablakait más hűtési módszer hiányában sötétítő függönnyel árnyékolják, a betegeket többször mosdatják, és nedves törülközőt adnak nekik, hogy azzal hűtsék magukat. A hőséghullám idején gondoskodnak arról, hogy legyen elég ásványvíz, és több hideg teát rendelnek a szolgáltató cégtől is. A kórházban a személyzet tagjai ilyenkor jobban figyelnek egymásra a baleseti kockázat csökkentése érdekében. – Ha a dolgozó nem tudja kipihenni magát a forróság miatt, elesettebbé válik, de aki segítő hivatást gyakorol, az tisztában van ezekkel a jelenségekkel, és magát is képes kontroll alatt tartani – tájékoztatott a Szent János Kórház.

Infúziós kezelés alatt álló pácienseknél szükség lehet a gyógyszer mennyiségének csökkentésére, vagy a víznek az ilyenkor szokásosnál fokozottabb pótlására. A módszerről mindig az orvos dönt, figyelembe véve a beteg egyéni állapotát – közölte érdeklődésünkre a kórház.

A pavilonos rendszerű, régi építésű kórháznak előnyei is vannak: a vastag falak miatt a kórtermek és egyéb helyiségek soha nem forrósodnak fel olyan mértékben, mint a tömbös modern épületekben. A tájékoztatás szerint a betegforgalom a János kórházban általános értelemben nem növekszik jelentősebb mértékben a hőség hatására, bizonyos betegek állapota – főképp az idősebbeké – azonban romlik ilyenkor.

Lényegesen jobb a helyzet a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) székhelyén, ott ugyanis a legtöbb épületben található központi klímaberendezés, illetve a tavaly átadott csatornahő-hasznosító rendszer is segít a hűtésben. Az MH EK arról tájékoztatta lapunkat, hogy ahol nincs klíma, ott általános gyakorlat a rendszeres szellőztetés, illetve az árnyékoló reluxák, függönyök alkalmazása. Az MH EK hőségriadó esetén védőital, ventilátorok kiosztásával, a hűtőkapacitás növelésével, könnyített ruházattal és gyakoribb ágyneműcserével próbálja javítani a betegek és a dolgozók közérzetét.

A Heim Pál Gyermekkórházban a tikkasztó hőség idején gyakrabban hőmérőznek a szakdolgozók, kiemelten figyelnek a gyerekeken megjelenő, hőség miatti bőrkiütésekre és azok kezelésére. Ahogy azt Nagy Anikó főigazgató főorvos lapunknak kifejtette: a krónikus betegségben szenvedők állapotára is kiemelten odafigyelnek, és nincs olyan berendezés, amely a hőség miatt nem üzemel.

Az idősek, lázas betegek és a kisgyerekek fokozott veszélynek vannak kitéve egy-egy ilyen hőhullám alatt, és leginkább a krónikus betegségekben (hipertónia, krónikus vese- és májbetegség, cukorbetegség stb.) szenvedőket viseli meg a nagy meleg. Főképpen ájulás, mellkasi fájdalom, légszomj és kiszáradás jelentkezik a pácienseknél.

A kiszáradás miatt felléphetnek lázas állapotok, gyakoribbá válhatnak a fertőzések, valamint a vérnyomás-emelkedés. Azért, hogy a forróságot ne egy kórházi ágyban fekve kelljen átvészelni, a szakemberek javasolják az állandó folyadékpótlást, a test hűtését és a fokozott figyelmet a higiéniára. Aki teheti, ne töltsön túl hosszú időt a tűző napon, és figyeljen a megfelelő vitaminbevitelre is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.