Egészségügyi adattárházat építenek

A rendszer arra is alkalmas, hogy mérhetővé váljon a döntések hatása.

MTI
2015. 07. 22. 17:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: az EU a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében csaknem egymilliárd forinttal támogatja a Pulzus fantázianevű Országos egészségmonitorozási és kapacitástérkép, adatbázis- és alkalmazásfejlesztés projekt megvalósítását.

Az ÁEEK vezetője hangsúlyozta, hogy a magyar egészségügyben ma nem betegigények mentén, hanem az intézmények érdekei szerint történik a betegellátás, vagyis a rendszert meg kell változtatni.

Ehhez a változtatáshoz szolgáltat adatokat, tényeket a Pulzus projekt, ugyanis a kapacitások igazításához döntési helyzetbe kell kerülnie az intézményrendszert működtető ÁEEK-nak – tette hozzá.

Ugyanakkor a rendszer arra is alkalmas, hogy mérhetővé váljon a döntések hatása és hosszú távon fenntartható ellátórendszer jöjjön létre – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

Magyar Gábor, a projekt szakmai vezetője úgy foglalta össze a rendszer lényegét, hogy a Pulzus adatokat gyűjt be és információkat bocsát ki.

A többi között az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól, a Központi Statisztikai Hivataltól és az egészségügyi intézményektől származó adatokat egységesítik, tisztítják és rendezik a szakmai, politikai, döntéshozók, illetve a nagyközönség számára is.

Ehhez két nagy kapacitású szervert vásároltak, amelyek az elmúlt másfél évtized egészségügyi adatait tárolják majd – ismertette a szakmai vezető.

Magyar Gábor kitért arra, hogy az egyetemek, a kutatók is haszonélvezőivé válhatnak a Pulzus projekt megvalósításának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.