Kapkodnak az új szocpolért

A támogatásra már az első napon nagy az igény, a bankoknál sok család érdeklődik a feltételekről.

SzE
2015. 07. 01. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nálunk már az elmúlt hónapban jelentős mértékben megnövekedett a támogatás és a lakáshitel iránti érdeklődés. Ezt mutatja az is, hogy a honlapi kalkulátorunkat már most több mint 40 ezren használták. Igényeiket már az egyes bankfiókjainkban is sokan jelezték, eddig már több mint 1500 család foglalt időpontot ügyintézésre” – mondta érdeklődésünkre Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese. Ő ma személyesen köszöntötte a bank Üllői úti fiókjában az első igénylőket: a két gyereket tervező fiatal pár a támogatással növelt önerővel vesz használt lakást.

A családok otthonteremtési kedvezménye egy vissza nem térítendő állami támogatás, amely a meglévő vagy vállalt gyermekek száma, a lakás alapterülete és energetikai besorolása alapján 500 ezertől 3,25 millió forintig terjedő összeg lehet. Új lakás építése és vásárlása mellett immár használt ingatlan vásárlására és bővítésére is kérhető a bankfiókokban. Július elsejétől a felhasználhatóságra vonatkozó feltételek is kedvezőbbek a korábbiaknál.

A támogatás mértéke egy gyerek és legalább 40, de maximum 55 négyzetméteres lakás esetén 500 ezer, míg afölött 600 ezer forint. Két gyerek esetében a támogatás 50 négyzetméter fölött jár, és alapterülettől függően 800 ezer és 1,3 millió forint között alakul. Három gyereknél a 60 négyzetméternél nagyobb otthonok megvételét támogatják 1,2–2 millió forinttal, míg négy gyereknél a legalább 70 négyzetméteres ingatlanok megvásárlásához igényelhető 1,6–2,5 millió forintnyi segítség.

A jó energiagazdálkodás szintén növeli a támogatás mértékét: energiatakarékos („A”) minősítésnél 1,1-es, fokozottan energiatakarékosnál („A+”) 1,2-es, alacsony energiafogyasztásúnál pedig 1,3-es a szorzó. Így jön ki három gyerek esetében a 3,25 millió forintos maximális támogatás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.