Kósa: Egyetlen megoldás van a befogadótáborok ügyében

Az EU-nak változtatnia kell „teszetosza, sehová nem vezető, semmilyen” álláspontján menekültügyben.

MTI
2015. 07. 01. 5:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus szerint az egyetlen megoldás az, ha zárttá teszik a befogadótáborokat, a zöldhatáron, illegálisan érkezőket őrizetbe veszik és menekültkérelmük elbírálásáig nem engedik szabadon őket.

„Meg kell védeni a déli határt és a magyar embereket” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, az utóbbi az Európai Unió védelmét is jelenti.

Kósa Lajos arról beszélt: átlagos esetben 3-5 ezer eurót fizetnek a csempészeknek ezek az emberek, ennyi pénzből akár repülővel is jöhetnének, menekültkérelmüket pedig hazájukban is beadhatnák a magyar nagykövetségen, de az érkezők zöme tudja, hogy nem politikai fenyegetettség elől menekülve indult útnak, így nincs esélye magyarországi befogadásra.

Kósa Lajos példaként hozta fel, hogy a debreceni táborban május végéig benyújtott 30 ezer kérelemből 20-at bíráltak el kedvezően a hatóságok, ugyanakkor az esetek többségében az elsőfokú döntés megszületése előtt továbbindult nyugatnak a beadványozó.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Debrecenben nincs helye a befogadótábornak, mert „a Fidesz gyűlöletkampánya oda vezetett”, hogy a város lakói már nem fogadják el a migránsok jelenlétét.

Kedden 567 határsértőt, köztük 81 gyermeket tartóztattak föl a rendőrök Csongrád megye déli részén – tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

 

Szenti Szabolcs közölte, a legnagyobb csoportot Mórahalom külterületén fogták el a rendőrök, ott 25 afgán, 36 iraki, 3 iráni, 9 szír és 1 pakisztáni állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt. A határsértők ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség.

 

A rendőrök több embercsempésszel szemben is intézkedtek: egy olasz rendszámú gépkocsiban tíz iraki és szír határsértő utazott, egy kisteherautóban pedig 32 afgán állampolgárt szállítottak. A járművek szerbiai állampolgárságú sofőrjeit és egyikük segítőjét őrizetbe vették, ellenük büntetőeljárás indult – tudatta az őrnagy.

 

Országszerte tiltott határátlépés miatt összesen 961 embert fogtak el a rendőrök, egy esetben közokirat-hamisítás, nyolc gyanúsított ellen embercsempészet büntette miatt indult büntetőeljárás – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.