Sok pénz kell a külföldi bujkáláshoz

A tapasztalatok szerint idővel egyre nagyobb az esély arra, hogy megtalálják a hatóságok elől külföldre menekült bűnözőket.

Markotay Csaba
2015. 07. 31. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tapasztalatok szerint idővel egyre nagyobb az esély arra, hogy megtalálják a hatóságok elől külföldre menekült bűnözőket, a bujkálás ugyanis meglehetősen költséges tevékenység. Ezt mondta lapunknak Tarjányi Péter rendőrségi szakértő arra a felvetésünkre, hogy a Kun-Mediátor-ügyben a szökésben lévő többségi tulajdonos, Dobrai Sándorné hosszabb távon milyen eséllyel bujkálhat a hatóságok elől. Dobrai Sándorné, azaz „Marcsika” a jelenlegi adatok szerint több mint ezer embert károsított meg piramisjátékra hasonlító módszerrel, a kár meghaladhatja a tízmilliárd forintot, sőt egyes becslések a húszmilliárdos kárértéket sem tartják kizártnak. A rendőrség továbbra is keresi a többségi tulajdonost, aki egyes feltételezések szerint Mexikóba ment.

A hatóságok már csaknem négy hónapja keresik Dobrainét, és a kívülállóknak úgy tűnhet, hogy nem sokat tesznek a kézre kerítéséért. A valóság azonban más, ilyen esetekben sok munka van a nyomozás mögött – mondta a szakértő. Tarjányi Péter a hasonló esetekkel kapcsolatban kiemelte: a nyomozásnak van egy aktív szakasza, amikor próbálják meghatározni, hol lehet a „célszemély”. Ennek érdekében figyelhetik a rokonokat, a levelezéseket, a telefonhívásokat vagy a banki műveleteket, a számlák forgalmát. Ha ugyanis valaki „életjelet” ad magáról, a leggyakrabban ezeken a pontokon és ezekkel az eszközökkel léphet kapcsolatba a hozzátartozóival. Ez a rendőrségi eljárásban a „munkásabb” rész.

Ha kiderül, hogy az illető melyik országban van, akkor a várakozásé lesz a főszerep. Ilyenkor a rendőrségen működő Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ, illetve az Interpol Magyar Nemzeti Irodája kéri az ottani hatóságok segítségét, átadják az információkat, és várják, hogy milyen eredményt hoz az adott ország rendőrségének fellépése, felderítése. Nincs tehát arról szó, hogy Magyarországról küldenének bármilyen csapatot vagy osztagot egy idegen országba a körözött személy elfogására – hívta fel a figyelmet a szakértő.
Akik egy bűnöző szökését előkészítik, általában olyan célországot választanak, ahol meg lehet venni a hatóságok „védelmét”. Ez azonban kétélű fegyver, hiszen előfordulhat, hogy a helyi szervek egyre mohóbbak lesznek, és rengeteg pénzt kérnek a hallgatásukért. Ráadásul gyakori, hogy a bűnözők egy része is vadászik más bűnözőkre azért, hogy pénzt szerezzenek vagy megzsarolják őket. Vagyis Dobrainét akár más bűnözők is feladhatják.

– Ez egyfajta türelemjáték, és nagy az esély arra, hogy a körözött személyt idővel megtalálják – fogalmazott Tarjányi Péter, hozzátéve, hogy az esetek 90 százalékában elfogják a külföldre szökött bűnözőket. Szerinte az, hogy valaki hosszú ideig, akár évekig-évtizedekig illegalitásban éljen, és ne adjon életjelet magáról, nem elképzelhetetlen ugyan, de ehhez megfelelő képzést és pszichés felkészítést kell kapnia. Tarjányi Péter ugyanakkor nem akart találgatásokba bocsátkozni arról, hogy vajon Dobrai Sándorné Magyarországon vagy külföldön bujkál-e a hatóságok elől.

Ami „Marcsika” családi kapcsolatait illeti, lányai itthon vannak. A felszámolás előtt lévő Kun-Mediátor Kft. kisebbségi tulajdonosa, Dobrainé veje, Kemecsi László korábban részletes vallomást tett a rendőrségen. Kemecsi azt állította, hogy a Kun-Mediátor pénzügyi befektetéseihez nem volt köze, azokat csak Dobrainé intézte. A pórul járt befektetők túl sok jóra nem számíthatnak a felszámolásnál. A cégnek ugyanis szinte semmi vagyona nincs. A bujkálás anyagi fedezete viszont Dobrai Sándornénak még sokáig biztosított lehet, ha valósak azok a becslések, amelyek szerint több mint tízmilliárd forinttal károsította meg a befektetőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.