Tóásó Előd felesége meghalt Bolíviában

Maria Elena Fortun de Toasót harmincéves korában érte a halál La Pazban.

Lukács Csaba
2015. 07. 24. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismeretes, a Bolíviában fegyveres felkelésben való bűnrészesség miatt öt év tíz hónapos börtönbüntetést letöltő Tóásó Előd a La Paz-i San Pedro börtönben ismerkedett meg feleségével, Guillermo Fortun bolíviai ellenzéki politikus, korábbi belügyminiszter lányával, és még börtönbüntetése alatt, 2012-ben vette feleségül Maria Elenát.

A magyar férfi a Baptista Szeretetszolgálat segítségével április végén hagyta el Bolíviát, miután letöltötte ugyan a börtönbüntetését, de útlevelét a helyi hatóságok nem adták vissza. A szeretetszolgálat Tóásó Elődöt (és Mario Tadicot, az úgynevezett terroristaügy másik elítéltjét) egy kevéssé forgalmas határátkelőhelyen, a 4650 méteres tengerszint feletti magasságon, csomagok nélkül hozta ki az országból – a tervek szerint a felesége augusztusban követte volna Magyarországra.

Tóásó Előd és társainak ügye 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai–magyar–horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer.

A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásó Elődöt és Mario Tadicot, mindkettőjüket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották. Tóásó Elődöt és Mario Tadicot ez év február 20-án fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év és tíz hónapi szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mivel mindkét vádlott csaknem hat éve őrizetben volt, büntetésüket már letöltötték.

Az úgynevezett terroristaper vádlottjait a Baptista Szeretetszolgálat csapata – a Külgazdasági és Külügyminisztérium technikai segítségével – menekítette ki a latin-amerikai országból Chilébe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.