Könnyek közepette érkezett haza Tóásó Előd

Még Tóásó felesége sem tudott a titkos kimenekítőakcióról, aminek oroszlánrészét a Baptista Szeretetszolgálat végezte.

2015. 04. 27. 12:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnyeivel küszködve tartott sajtótájékoztatót a Bolíviából titokban hazatért Tóásó Előd. „Szeretném megköszönni a magyar külügynek és a Baptista Szeretetszolgálatnak, a barátaimnak és a családomnak. Igyekeztünk mindent titokban tartani, hogy semmilyen biztonsági fennakadás ne jöjjön közbe.”

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit keresett ott, így felelt: „Ha egy barátja meghívja egy egzotikus országba, akkor megy. Egy filmmel kapcsolatos előkészületeket folytattunk. Nem azért mentem ki Bolíviába, hogy terrorcselekményt hajtsak végre, és egyáltalán nem haragszom Rózsa-Flores Eduardóra, amiért kihívott, hogy honlapot szerkesszek, hiszen azon is dolgoztam.”

A 2009 óta tartó ügyről kifejtette, hogy egy ilyen eseménysorozat megtöri egy ember lelkét. Hozzátette: „Ez egy politikai ügy, ami világsajtót kapott. Befeketítették a hírnevem, sokat kellett küzdenem azért, hogy kimossam magam.” Útlevelét felmutatva hangsúlyozta: „Ez a bizonyíték arra, hogy legálisan hagyhattam el Bolíviát.”

Mint mondta, a felesége se tudott a kimenekítésről, akinél egyelőre adminisztrációs problémák merültek fel, de jelenleg is folyamatos kapcsolatban van vele. Újságírói kérdésre kifejtette, hogy felmerült a kártérítés ügye, de egyelőre nincs olyan megoldás amely számára és a bolíviai kormány számára is megfelelő lenne.

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője szintén azt hangsúlyozta, hogy Tóásó legálisan hagyta el az országot. Ezt annál is inkább megtehette a külügyminisztérium által kibocsátott úti okmány segítségével, mert magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Bolíviába.

Felidézte, hogy a szeretetszolgálat immár tíz éve foglalkozik bajba került magyarok, a többi között elítéltek, betegek, fogyatékkal élők hazasegítésével, és már csaknem száz magyar állampolgárnak segítették a hazatérését.

Tóásó ügyét immár hat éve követik nyomon, és bűnössége iránt az is kétségeket ébreszt, hogy az őt vádló ügyész, aki nemrég menedékjogot kért Spanyolországban, úgy nyilatkozott: a Tóásónál és társainál 2009-ben talált fegyverek egy bolíviai rendőrségi raktárból származtak – mondta Szenczy Sándor.

Tóásó Előd és társainak ügye 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai–magyar–horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer.

 

A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásó Elődöt és Mario Tadicot, mindkettőjüket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották. Tóásó Elődöt és Mario Tadicot ez év február 20-án fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év és tíz hónapi szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mivel mindkét vádlott csaknem hat éve őrizetben volt, büntetésüket már letöltötték.

 

Az úgynevezett terroristaper vádlottjait a Baptista Szeretetszolgálat csapata – a Külgazdasági és Külügyminisztérium technikai segítségével – menekítette ki a latin-amerikai országból Chilébe.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) ideiglenes magánútlevelet biztosított Tóásó Elődnek a hazatéréshez – mondta Szijjártó Péter miniszter hétfőn Budapesten. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a magyar diplomácia a magyar állampolgároknak mindig, minden bajba jutás esetén járó konzuli segítséget nyújtotta Tóásó Elődnek. Miután a férfi a büntetését a bolíviai hatóságok szerint letöltötte és szabadlábra került, a helyi hatóságok az útlevelét nem adták vissza. Ezért a Buenos Airesben lévő magyar nagykövetség – amely Bolíviába is akkreditálva van – ideiglenes magánútlevelet adott ki neki, amely alkalmas a hazatérésre – közölte Szijjártó Péter.

Emlékeztetett: korábban szó volt arról, hogy Tóásó Előd a családtagjaival – feleségével és az ő testvérével – utazik, akik bolíviai állampolgárok. Ha ők vízumkérelemmel fordulnak Magyarországhoz, a jogszabályok adta keretek között segítenek nekik, és bár Bolíviában nincs sem magyar nagykövetség, sem konzulátus, Spanyolországgal van vízumkiadási megállapodása Magyarországnak – magyarázta. Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Mario Tadiccsal a KKM nem áll kapcsolatban. A miniszter megjegyezte: tény, hogy a jogszabályok szerint ítélet nélkül nem tarthatták volna fogva ilyen hosszú ideig Bolíviában Tóásó Elődöt, és Magyarország több diplomáciai erőfeszítést tett ebben a kérdésben, több nemzetközi szervezetnél felvetette az ügyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.