11 ezer aláírás, hogy a Szent János legyen a szuperkórház

Több mint 11 ezren írták alá azt a kezdeményezést, amely a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében valósítaná meg az új budapesti központi kórházat. Az ötlethez Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, és Fónagy János a nemzeti fejlesztési tárca államtitkára is a nevét adta.

KK
2015. 08. 24. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyi ellátás színvonalának javítása érdekében egy fővárosi szuperkórház felépítésére még februárban tettek javaslatot kormánypárti képviselők. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője akkor azt mondta: a frakciószövetség felhatalmazta a kormányt arra, hogy a beruházáshoz szükséges anyagi forrásokat teremtse elő, döntsön az új intézmény helyszínéről és felépítésének ütemezéséről.

Májusban egy magánszemély kezdett aláírásgyűjtésbe azért, hogy a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel az új fővárosi központi kórház. Szilágyi Zsolt azt mondta: a polgári kezdeményezést személyes tapasztalatai miatt indította.

„Tanulmányoztam a 2003-as ESZCSM-rendeletet, ami a kórházakról egy ilyen minimál feltételrendszert mutat be. Hát, el kell mondjam, hogy a János kórház messze nem felel meg ezeknek a követelményeknek” – mondta Szilágyi Zsolt. Beszámolt arról is, a lakosságszámot figyelembe véve jelentős súlyponteltolódás tapasztalható a pesti sürgősségi központok javára, a budai régió kárára, amit a betegek is érzékelnek. „Közel két és fél hónap alatt sikerült 11 177 aláírást összegyűjtenünk, amit én most be is mutatok” – tette hozzá.

Az aláírásgyűjtő íveket az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár vette át. Beneda Attila hiányosságként értékelte, hogy az egészségügyi fejlesztésekre fordított 500 milliárd forintos uniós forrásokból kimaradtak a legrosszabb állapotú közép-magyarországi intézmények. „Akárhol is épül fel az új kórház, a Szent János Kórházat fel kell újítani, fel kell frissíteni, hiszen azt jól tudjuk, hogy a 21. századi tudás mellett 19. századi infrastruktúra van jelen, és ez már egy olyan mérhetetlen ellentét, amit úgy a gyógyítás, mint a betegek komfortérzete is jócskán magán hordoz” – közölte az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Az ívek egyikén megtalálható Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek és Fónagy Jánosnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárának is az aláírása. De a támogatók között van Pokorni Zoltán XII. kerületi és Láng Zsolt II. kerületi polgármester is. „Azt gondolom, hogy ez egy nemes ügy. Ez tulajdonképpen nem pártpolitika, hanem valóban szakpolitika, mint látják, egy civil kezdeményezés mögé be tudtunk állni” – mondta Láng Zsolt.

A több tíz milliárdos beruházásról még továbbra sincs kormányzati döntés. A helyettes államtitkár a Hír TV kérdésére azt mondta: a szuperkórház 4-5 lehetséges helyszíne között van a Szent János Kórház is. A többiről azonban nem tett említést. Korábban Óbuda és Újpest vezetése is jelezte: szeretnék, ha a kórház a saját kerületükben valósulna meg, akár új beruházásként, vagy a már meglévő intézmények fejlesztésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.