Bekamerázhatják egész Martonfát

A baranyai rendőrség támogatásának, jelenlétének erősítését kéri a kormánytól a megyei közgyűlés.

MTI
2015. 08. 19. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közgyűlés Fidesz–KDNP-frakciójának a testület szerdai, pécsi, rendkívüli ülésén elfogadott javaslata szerint erre az érintett települések „élhetőségének” biztosítása érdekében van szükség. A testület támogatta a szocialista frakció azon módosító indítványát is, hogy ebbe a folyamatba vonják be a Baranya Megyei Önkormányzatot, továbbá a térség országgyűlési képviselőit. A közgyűlés leszavazta ugyanakkor a Jobbik-frakció javaslatát, amely arra irányult, hogy a közgyűlés tiltakozzon a befogadóállomás létesítése ellen, és kérje a határzár Baranyára való kiterjesztését.

A Baranya Megyei Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását jobbikos és szocialista képviselők kezdeményezték a „Martonfa határába tervezet menekülttábor ügyére” hivatkozva. Az ülés helyszínén, a megyei önkormányzat dísztermének a hallgatóság számára fenntartott részén többen „Martonfa”, „Az ezer éves évfordulóra menekülteket kapunk ajándékba” feliratú táblákat, valamint nemzeti színű zászlót emeltek a magasba.

Nagy Csaba (Fidesz–KDNP), a közgyűlés elnöke azt mondta, hogy a migráció miatt nagyon nehéz helyzetbe került Magyarország, és úgy tűnik, egyedül maradt a probléma megoldásában. Szavai szerint nincs olyan terület, amely ideális helyszín lenne befogadóállomás létesítéséhez, nincs olyan település, amely örülne, ha a helyszínét a közelében jelölnék ki, de a menekültek közül sokan segítségre szorulnak, s ezt a 21. században nem lehet tétlenül nézni.

Szekó József (Fidesz–KDNP), Mohács polgármestere azt hangsúlyozta, hogy a menekültüggyel foglalkozni kell, de fontos, hogy az ne politikai haszonszerzés érdekében történjen, ezért populistának tartja a Jobbiknak a befogadóállomásokkal szembeni kezdeményezését. Közölte: a kormány felelőssége, hogy rendezett keretek között gondoskodjon a bevándorlókról, az Európai Uniónak pedig az lenne a feladata, hogy ehhez nagyobb támogatást adjon. A politikus felidézte, hogy a délszláv háború idején Mohács hatezer menekültet fogadott be.

Nagy Attila (MSZP) azt mondta: arra vár választ, hogy milyen körülmények között vetődött fel a Martonfához közeli befogadóállomás ötlete, és arról miért nem dönthettek az ott élők. Vida Dezső Zoltán (Jobbik) annak a véleményének adott hangot, hogy Baranya nincs felkészülve több ezer menekült befogadására, megítélése szerint a migránsok ügyét egy-két nap alatt el lehet bírálni és „vissza lehet őket fordítani”. Kiemelte: a Martonfán és környékén élők féltik értékeiket, ellátásukat, az életüket.

Angyal Károly Tibor (LMP) azt hangoztatta, hogy a kormány részéről nem lát valódi szakpolitikai intézkedéseket a probléma kezeléséhez. Úgy vélte, csak olyan helyeken szabadna befogadóállomást létesíteni, ahol arról kikérték a lakosság véleményét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.