BM: Magyarországot is sújtja a nemzetközi emberkereskedelem

Magyarországot is súlyosan érinti a nemzetközi emberkereskedelem, főként a prostitúciós jellegű, sőt újabban már a munkacélú kizsákmányolás is – mondta Berta Krisztina, a Belügyminisztérium (BM) európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán szombat este.

MTI
2015. 08. 15. 19:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi emberkereskedelem nagyon jó üzlet a határokon átnyúló, egymásra épülő bűnszervezetek számára – emelte ki a szakember. A prostitúciós célú kizsákmányolás áldozatai főként olyan fiatal nők, akik aluliskolázottak, munkanélküliek, szegénységben élnek és rossz a családi hátterük. Azok pedig, akik kiszolgáltatott helyzetüket kihasználják, nemritkán a családtagjaik vagy a környezetükben élő emberek – magyarázta a helyettes államtitkár.

Az emberkereskedelem másik oldala, hogy van kereslet arra a tevékenységre, amire ezeket az áldozatokat kényszerítik, például Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Olaszországban – jegyezte meg a BM munkatársa. A helyettes államtitkár a riporter felvetésére, miszerint a prostitúció több nyugat-európai országban legális, felhívta a figyelmet arra, hogy az ezt kísérő kizsákmányolás, kényszerítés azonban ott is bűncselekménynek számít. Berta Krisztina jelezte, hogy egyre nagyobb mértékű a munkacélú kizsákmányolás is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.