DK: Matolcsy az ámokfutás fő felelőse

Újra feljelentést tesz a Széchenyi Bank ügyében a Demokratikus Koalíció.

MTI
2015. 08. 23. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szóvivő elmondta: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által készített, nemrégiben kiszivárgott jelentésben – amely a Széchenyi Bank ügyeivel foglakozik – az áll, hogy a pénzintézet több közvetítőn keresztül saját magának adhatott hitelt a tőkeemelésre.

Gréczy Zsolt szerint a Quaestor-botrányhoz hasonlóan itt is milliárdok tűntek el egy törvénytelenül működő „jobboldali vállalkozásban”, amiről végig tudhatott Matolcsy György, a pénzintézetek felügyeletért felelős MNB vezetője is. „Ahogy a Quaestor-botránynak, a Széchenyi Bank ámokfutásának is Matolcsy György a fő felelőse” – hangsúlyozta.

A DK szerint Matolcsy Györgytől független szervezetnek kell kivizsgálnia az „új Quaestor”-nak is nevezhető Széchenyi Bankot. Az ügyekkel kapcsolatban a DK már tavaly decemberben feljelentést tett hűtlen kezelés gyanúja miatt, de azt az ügyészség elutasította.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének pártja és a szocialisták néhány hónapja is nemmel szavaztak a banki felügyelet megerősítésére – közölte a Fidesz-frakció vasárnap az MTI-vel. A párt arra reagált, hogy Gréczy Zsolt, a DK szóvivője vasárnap a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja újra feljelentést tesz a Széchenyi Bank ügyében.

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc és a szocialisták kormányzása idején a brókercégek ellenőrzését egy időre megszüntették, a bankokat is ellenőrző hatóságokat meggyengítették, zavartalanul, a lelepleződés veszélye nélkül zajlottak a csalások. Ezzel szemben a Magyar Nemzeti Bank alá vont felügyelet két év alatt feltárta és leállította a csalásokat – tették hozzá. „Cselekedeteik kormányon és szavazataik a parlamentben most is a csalókat támogatják és nem a csalások leleplezését, felszámolását segítik” – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.