Épülhet a vasúti kapcsolat Feriheggyel

Korábban szakértők vitatták, egyáltalán indokolt-e terminálhoz vasutat építeni.

MNO
2015. 08. 24. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvalósulhat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kötöttpályás összeköttetése. Ugyanis nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési beruházássá nyilvánította a kormány egy augusztusi határozatában a kapcsolat megteremtését. Mivel a beruházást uniós támogatásból finanszírozzák és a közlekedési nagy projektek közé is bekerült, így valószínű, hogy meg is valósul – írja a Napi Gazdaság.

Mint a lap vázolja, korábban szakértők vitatták, egyáltalán indokolt-e az egyébként kiváló helyen fekvő terminálhoz vasutat építeni. Voltak olyanok is, akik szerint olcsóbban meg lehetne oldani a kérdést egy belső, a terminálokat összekötő kabinvasúttal. Az előbbire, azaz a szükségszerűségre tavaly érkezett is „válasz”: a repülőtér az elmúlt esztendőben megdöntötte, kilenc millió utasrekordját. Idén pedig a tíz millió látogató is meglehet.

Három tervet vizsgált a kormány arra, miként juthatnának el az emberek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre: metróval, zártpályás gyorsvasúttal vagy a meglévő hálózat kibővítésével. Utóbbi szerint a ceglédi fővonalról Szemeretelep elágazástól repülőtéri iparvágány segítségével érik el Ferihegy 2-t, de akkor még végállomásként tekintettek a reptérre, a mostani tervekben már hurok szerepel, da vonalhoz kitérőt építenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.