Felkészülnek a katasztrófavédők

Fokozottan felügyeli az augusztus 20-ai ünnepi rendezvényeket a katasztrófavédelem.

MTI
2015. 08. 19. 19:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száz tűzoltó biztosítja a tűzijátékot Budapesten, és a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon készenlétben lévők létszámát is megemelik – közölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának kommunikációs szolgálata szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a Gellért-hegyen a Szabadság-szobortól és a Citadella sétányról, a Szabadság hídról, a Lánchídról és két dunai pontonról fellőtt több mint hatezer bomba, római gyertya, mozsár és egyéb pirotechnikai eszköz tűzvédelmi szempontból biztonságos felhasználását a helyszínen száz tűzoltó biztosítja huszonhárom technikai eszközzel.

A rakpartokon tizenkilenc tűzoltógépjármű, a Dunán pedig három rohamcsónak és a Szent Flórián tűzoltóhajó áll készenlétben, illetve a budapesti laktanyákban is a szokásosnál többen teljesítenek szolgálatot – tették hozzá.

A katasztrófavédelem szakemberei előzetesen a központi állami ünnepségsorozat valamennyi helyszínét bejárták, megvizsgálták a menekülési útvonalakat és a vízlelőhelyeket. A katasztrófavédelem útmutatásai alapján a szervezők menekülési útvonalakat alakítottak ki, így baj esetén a tűzijáték több százezres közönsége a lehető leggyorsabban tudja elhagyni a rakpartokat. Az útvonalakat jól látható táblák jelzik, a kiépített hangosítási rendszeren keresztül pedig a nézők folyamatos és pontos tájékoztatást kaphatnak a teendőkről és – ha szükségessé válik – a kiürítés rendjéről – írták.

Kiemelték, az ünnepi rendezvénysorozat biztonságos lebonyolítása érdekében a Honvédelmi Minisztérium operatív törzset működtet, amely az Országos Meteorológiai Szolgálattal együttműködve folyamatosan figyeli és értékeli az időjárás alakulását.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy mielőtt elindulna az ünnepi rendezvényekre, figyelje az érvényben lévő meteorológiai riasztásokat, a rendezvényen pedig tartsa be a szervezők és a hatóságok utasításait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.