Hoffmann kiáll a kódex mellett

Bár a KDNP-s szakpolitikus nem utasítja el a kilenc évfolyamos általános iskola magyarországi bevezetését, ez szerinte a közeljövőben nem kerülhet sorra.

Győr Ágnes
2015. 08. 28. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárólag hosszú és alapos, akár több évtizedes előkészítés nyomán tudná csak elképzelni Hoffmann Rózsa a kilenc évfolyamos oktatási modell magyarországi bevezetését. Lapunk érdeklődésére a KDNP-s országgyűlési képviselő nyomatékosította, hogy figyelembe kell venni egy esetleges váltás költségvetési vonzatait is. A szakpolitikus szerint enélkül hiába váltotta be a kilenc évfolyamos rendszer más országokban a hozzá fűződő reményeket, itthon nem lesz sikeres. A vita az ügyben még semmiképpen sem tekinthető lezártnak – tette hozzá az országgyűlési képviselő, akivel tegnapi tanévnyitó sajtótájékoztatója után készítettünk interjút. Ismeretes, Hoffmann Rózsa 2011-ben még oktatásért felelős államtitkárként keveredett vitába Pokorni Zoltánnal, miután a fideszes politikus javaslatot tett a köznevelési törvény vitájában a kilenc évfolyamos általános iskola bevezetésére.

A volt államtitkárt arról is megkérdeztük, egyetért-e azzal a több pedagógus-szakszervezet és az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, Czunyiné Bertalan Judit által is megfogalmazott véleménnyel, miszerint szükség volna az általános iskolában a tananyag mennyiségének drasztikus csökkentésére. – Nem merném állítani sem azt, hogy a tananyag túl sok, sem azt, hogy nem – válaszolta a KDNP-s politikus, nyomatékosítva, hogy idén még csak harmadik évébe lépett a Nemzeti alaptanterv (NAT) és a kerettanterv. „Nem volt ideje teljesen végigfutni”, így egyelőre nincsen semmilyen valódi tapasztalat arra vonatkozóan, hogy valóban „túlterjeszkedő-e” az abban foglalt tananyag – fejtette ki Hoffmann. A politikus szerint ennek megítélésében segít majd a jövőben az újonnan kialakított szaktanácsadói, illetve tanfelügyelői rendszer, amely a gyakorlatban is vizsgálni fogja, hogyan működik a NAT.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) által felhalmozott több mint tízmilliárdos tartozással kapcsolatban Hoffmann Rózsa azt mondta, „neveléssel és oktatással foglalkozó képviselőként” nem a költségvetésért felelős, ezért őt csak az érdekeli, hogy határozott ígéretet kapott a kormánytól arra, rendezni fogják a tartozást.

A sajtótájékoztatón a volt államtitkár jelezte, hogy folytatódnak a köznevelésben 2010-ben elindított, a teljes rendszert érintő változások a jövő héten kezdődő 2015/2016-os tanévben is. Az egyik legfontosabb változásként azt nevezte meg, hogy idén ősztől már minden hároméves kort betöltött kisgyermeknek óvodába kell járnia. Az új szabályozástól a KDNP hosszú távon jelentős pozitív eredményeket vár – hangsúlyozta szakpolitikus, hozzátéve, hogy az új rendszert azért nem lehetett korábban bevezetni, mert ehhez létre kellett hozni a megfelelő számú óvodai férőhelyet. A KDNP-nek nincsen információja arról, hogy bárhol feszültség volna a férőhelyek hiánya miatt.

Hoffmann Rózsa szót ejtett arról is, hogy folytatódik a pedagógus-életpálya kiépítése. Kitért rá, nincs szó arról, hogy a jövőben mindennapi énekórát vezessenek be, ugyanakkor az valóban terítéken van, hogy többet énekeljenek a diákok. Az oktatásügy következő nagy kihívásának nevezte a „népvándorlás” nyomán Magyarországra érkező, s itt rövidebb-hosszabb ideig tartózkodó gyermekek oktatását-nevelését. Ez a politikus szerint integrált módon, a magyar gyerekekkel közös rendszerben történik majd meg. A hevesen kritizált pedagógus-etikaikódex tervezetével kapcsolatban elmondta, nem tartja elképzelhetőnek, hogy annak tartalma ne kötelező érvénnyel legyen átültetve a gyakorlatba. Nyomatékosította, minden fontos humánszakmának van etikai kódexe, s ha bárkinek kifogása van a tervezet tartalmával kapcsolatban, az tegye meg észrevételeit (október 4-ig a Nemzeti Pedagóguskarnak – a szerk.). Hoffmann Rózsa hangsúlyozta, szükség van etikai kódexre, emellett a KDNP mindig is kiállt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.