Így magyarázta Kontrát a Magyar Nemzet cikkét

Az Együtt felszólította a kormányt: hagyjon fel a „kudarcra ítélt, szűk látókörű menekültpolitikájával”.

MTI
2015. 08. 17. 10:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkárt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Magyar Nemzet hétfőn arról írt: a Frontex, a schengeni határok védelmét ellátó uniós szervezet közlése szerint Magyarország nem vesz részt a bevándorlás mérséklését célzó két földközi-tengeri műveletben. A napilap szerint ezzel Magyarország az egyetlen tagállam, amely távol marad az akcióktól. A Magyar Nemzet szerint az Országos Rendőr-főkapitányság azzal indokolta a távolmaradást, hogy a szerb határ védelme leköti a magyar képességeket.

Az Együtt – A Korszakváltók Pártja arra szólította fel a Fidesz–KDNP-kormányt, hogy hagyjon fel „kudarcra ítélt, szűk látókörű menekültpolitikájával”, és haladéktalanul kapcsolódjon be az uniós menekültpolitika egyeztetésébe, mert szerintük enélkül ismételten elszigetelődik az Európai Unión belül. A párt külügyi szakpolitikusa hétfőn az MTI-nek arra reagált így, hogy a Magyar Nemzet azt írta, valamennyi uniós tagállam közül egyedül hazánk marad ki két, a migrációt csökkentő közös uniós határvédelmi műveletből. Hajdu Nóra érthetetlennek nevezte a kormány „makacs ragaszkodását” a nemzeti megoldások kereséséhez, „a szolidaritástól való elzárkózáshoz”.

Kontrát Károly a sajtótájékoztatón elmondta: a lakosságszám és a bruttó hazai termék (GDP) figyelembevételével Magyarországra hárul a legnagyobb teher az illegális migráció miatt. 2012-ben 2157 illegális migráns jött hazánkba, a mostani hétvégén pedig 4532 – mutatott rá.

A kormány időben jelezte az uniós fórumokon, hogy megváltozott a migrációs helyzet. „Történelmi helyzet van, Magyarország részt vesz az uniós együttműködésben, és erőn felül vállal anyagi terheket az unió és Magyarország biztonsága érdekében” – jelentette ki a politikus.

Hozzátette: az ideiglenes biztonsági határzár és az új menekültügyi jogszabályok nemcsak Magyarország érdekét szolgálják, hanem a schengeni határét is. Mint mondta, az unió elismeri a magyar erőfeszítéseket.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, aki szintén részt vett a sajtótájékoztatón, arról beszélt, hogy a polgárőrség önkéntesen vesz részt a migráció kezelésében. Megjegyezte: a polgárőrséget felkérték a menekültállomások környékének biztosítására, a fővárosban is közreműködnek a tranzitzónák biztosításában. Hozzátette, hogy Ásotthalom, Röszke, Mórahalom és Szeged polgárőr-egyesületei emberfeletti munkát végeznek, „az első vonalban vannak”. A polgárőrök a rendőrökkel közösen teljesítenek szolgálatot, de sok esetben önállóan vagy a mezőőrökkel együtt látják el a határ őrizetét.

Mirkóczki Ádám szerint ha trendek így haladnak, év végére elérheti az illegális bevándorlók száma a 300 ezret. A szóvivő úgy véli, ennyire más kultúrával, vallással, szokásokkal érkező tömeget Magyarország képtelen lesz integrálni, viszont kezelnie kell a közbiztonsági, közegészségügyi, szociális és kulturális feszültségeket.

A Jobbik szóvivőjének értékelése szerint a bevándorlók száma a kabinet küzdelme ellenére folyamatosan nő, a megkezdett lépések nem hozzák meg a kívánt hatást.

A Dublin III-as rendeletet fel kell mondani, mert nem feltétele az uniós tagságnak – jelentette ki a jobbikos politikus. Szerinte Magyarországnak megvan a morális alapja a lépésre, ugyanis nem felelős a tömeg elindulásáért, sem a Közel-Keletet, sem Észak-Afrikát „nem bombázta le”.

Mirkóczki Ádám azt javasolta, hogy hazánk helyezzen nyomást Brüsszelre annak érdekében, hogy ne szóljon bele a tagállamok migrációs politikájába. Ha Magyarország a jövőben nem regisztrálná a bevándorlókat, sőt ingyen elutaztatná őket Hegyeshalomig, akkor nem kizárt, hogy Ausztria és Németország is kerítésépítésbe kezdene – vélekedett, hozzátéve: ha Magyarország továbbengedi a bevándorlókat, akkor az unió is változtatni fog.

Emlékeztetett: a Jobbik az azonnali visszafordíthatóságot, a menekülttáborok zárttá tételét és a határőrség visszaállítását szorgalmazza, előbbi kettőt azonban Brüsszel tiltja.

A Fidesz szerint egyedül a magyar baloldal akar több illegális bevándorlót Magyarországra, és veszélyezteti Európa védelmét. A kormánypárt frakciója ezt hétfőn arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője azt állította: a miniszterelnök nem érdekelt a migráció csökkentésében, nem érdekli az európai határok védelme. A Fidesz azt írta: ha most Gyurcsány Ferencen és a szocialistákon múlna, az illegális bevándorlók minden akadály nélkül elözönlenék Magyarországot és az Európai Uniót. Szóvá tették azt is, hogy a DK még Brüsszelben is feljelentette Magyarországot a déli határon épülő biztonsági határzár miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.