Jól haladnak a tűzijáték előkészületei

A Citadellán már befejezték a rakéták telepítését.

MTI
2015. 08. 17. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint mondta, a csütörtöki ünnepi programok a Parlament előtti Kossuth téren 8.30-kor kezdődnek, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Ezt követően a honvédtisztjelöltek avatása következik, és beszédet mond Áder János, illetve Hende Csaba honvédelmi miniszter.

10 órától 18 óráig idén is lesz parlamenti nyílt nap. Ugyancsak 10 órától a budai oldalon a Várkert Bazárnál 21 óráig családi programokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. Színpadra lép a Kolompos zenekar, a Buborék együttes, a Hot Jazz Band, az Irie Maffia és a Csík zenekar.

A budai Várban a Mesterségek ünnepe 10 órakor az ünnepi kenyér, az ország tortáinak és a Magyar Honvédség tortájának felvágásával veszi kezdetét. Emellett a Lánchíd utcában idén is megnyílik a Magyar ízek utcája. 14.30-kor a Szent György tértől indul az aratómenetet, majd a Szent István-szobornál megáldják a Szent István-napi kenyeret. A Bazilikában délután 17 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, majd 18 órakor indul a szokásos Szent Jobb-körmenet.

A központi ünnepi programokat a szokásokhoz híven a 21 órakor kezdődő tűzijáték zárja. Idén a fővárosi építkezések miatt más kilövési helyszínekről indítják a rakétákat. A Duna mentén a Lánchíd, a Szabadság híd és a Petőfi híd vonalán lesz majd a legjobb látvány.

Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző és veszélyjelző osztályának vezetője azt mondta: a jelenlegi számítások szerint a fővárosban néhány órás napsütésre is számítani lehet, ugyanakkor többfelé – főként az ország északi és déli területein – esőre is készülni kell. A hőmérséklet maximuma várhatóan 18-25, a fővárosban 23 Celsius-fok körül alakul. Budapesten a jelenlegi számítások szerint kis eséllyel lehet csak csapadék, az esti tűzijátékot befolyásoló zápor, zivatar nem várható – ismertette a meteorológus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseit, esetleges veszélyjelzési információit folyamatosan frissíti a honlapján. Ajánlják továbbá, hogy az érdeklődők kövessék a meteorológiai szolgálat Facebook-oldalát, és az okostelefonokra telepítsék a Meteora szolgáltatást.

Szűcs Panni, a Budapesti Közlekedési Központ kommunikációs igazgatója elmondta: az ünnepi rendezvények miatt számos forgalomkorlátozásra lesz. Egyebek között a Kossuth téren, a Vár területén és környékén, valamint este a Bazilikánál, a belvárosban és több hídon lezárásokra kell készülni – tette hozzá.

A Lánchidat csütörtökön 4 órától szombat késő estig lezárják, emellett a Szabadság hidat és az Erzsébet hidat is több órára elzárják a forgalom elől. A BKK a tűzijátékra való kijutás megkönnyítése érdekében sűrűbben közlekedteti a 4-es metrót, a 4-6-os villamost, valamint több, a belváros felé tartó buszjáratot is.

A BKK igazgatója kiemelte: nemcsak az államalapítási ünnepi programok, hanem a hosszú hétvégén tartandó Ironman Budapest triatlonverseny miatt is számos, budai és pesti főútvonalat, Duna-hidat és a rakpartokat érintő közösségi közlekedési változásra is készülni kell. Több busz- és villamosjárat módosított vagy rövidített útvonalon fog közlekedni.

Szűcs Panni kiemelte: azt ajánlják, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon az aktuális lezárásokról, forgalomkorlátozásokról, a BKK járatainak módosulásairól a bkk.hu/augusztus20 címen, a BKK Infó oldalán, a BKK mobilalkalmazásán, illetve Facebook-oldalán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.