Kedvezményesen forintosítják a devizahiteleket

Összesen 31 milliárd forintos támogatással forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket.

MNO
2015. 08. 19. 10:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be szerdán, Budapesten, egy sajtótájékoztatón. Az MNB és a Bankszövetség között 2015. augusztus 19-én megkötött megállapodás szabályozza a forintosításhoz kapcsolódó ügyletek legfontosabb üzleti feltételeit – közölte honlapján a jegybank. Ennek részeként az MNB minden pénzügyi intézmény számára elérhetővé teszi a svájci frank-eladási tenderét. A partnerkörébe tartozó hitelintézetek közvetlenül, a partnerkörbe nem tartozó pénzügyi intézmények pedig közvetetten, ernyőbankokon keresztül érhetik el az MNB eszközét.

Varga Mihály sajtótájékoztatóján közölte: az átváltási árfolyam 309,20 forint az euró, és 287,20 forint a svájci frank alapú hiteleknél, azonban a jelzáloghiteleknél korábban megállapított kedvezményes árfolyam – 308,97 forint/euró, és 256,47 forint/frank – alapján jóváírást kapnak az ügyfelek. Az átváltáshoz kapcsolódó jóváírás 31 milliárd forintos összegét fele-fele részben állja a költségvetés, illetve a bankok. Az átváltás után a kamatokat a bankok nem emelhetik.

 

Tájékoztatása szerint a mostani – december 1-jével hatályos – forintosítás 305 milliárd forintnyi, 229 ezer élő szerződést érint, de kiterjed már 260 milliárd forintnyi nem élő személyi és 255 milliárd forintnyi autóhitelre is. Varga Mihály közölte, hogy a mostani intézkedéssel a lakossági devizaalapú hitelek aránya 54 százalékról 3 százalék alá csökken Magyarországon. (MTI)

A svájci frank-eladási tender első időpontja 2015. augusztus 24. 10 óra. A tender során a hitelintézetek azonnali ügylet keretében és feltétel nélkül, az előzetesen egyeztetett igényeiket teljesen lefedő mértékben, maximum 0,9 milliárd svájci frank értékben végezhetnek devizakonverziót a jegybankkal, a tender időpontjában elérhető legutolsó hivatalos MNB árfolyamon.

A Bankszövetség a megállapodás keretében vállalta, hogy tagjai a megmaradt devizahitelek forintra váltásából adódó fedezeti (devizavételi) igényüket az MNB tenderein elégítik ki. Az MNB és a Bankszövetség egyaránt elkötelezett abban, hogy a megmaradt devizahitelek konverziója minél hamarabb, a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzése mellett és a forint árfolyamára gyakorolt érdemi hatás nélkül menjen végbe.

Az MNB szerint a program nem veszélyezteti a jegybanki tartalék-megfelelést, „a tartalékszint kielégítő, míg a szóban forgó devizahitel-állomány nem tekinthető jelentős nagyságúnak, ugyanis az a forintosítás és elszámolás nyomán kivezetett deviza jelzálog-hitelállomány mindössze tizedének felel meg” – közölte a jegybank.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.